بررسی آلودگی استافیلوکوکوس اورئوس و تخم انگل
در غذاهای آماده به مصرف در اسلامشهر
زهرا محمودپور، الهام اسدی*، مریم قانع
گروه زیست شناسی،واحد اسلامشهر،دانشگاه آزاد اسلامی،اسلامشهر،ایران
چکیده
سابقه و هدف: غذاهای آماده به جهت ماهیت و روش فرآوری درمعرض انواع پاتوژنهای خطرناک همچون استافیلوکوکوس اورئوس و انگلها قرار دارند که میتوانند سلامت عمومی جامعه را با مخاطرات جدی مواجه سازند. لذا در تحقیق حاضر به بررسی 2 نوع غذا ازلحاظ آلودگی به استافیلوکوکوس اورئوس و تخم انگل پرداختیم.
مواد و روشها: 40 نمونه سالاد کاهو و40 نمونه سالاد ماکارونی، از مراکز عرضه این دسته محصولها در 5 منطقه از مناطق 6 گانه اسلامشهر تهیه گردید. منطقه 6 بهجهت این که در خارج از محدوده شهرداری قرار داشت در این تحقیق لحاظ نگردید. تعداد نمونهها براساس فرمول کوکران محاسبه گردید و مقدار خطا (d )، 05/0 در نظر گرفته شد. سلامت ظاهری نمونهها نیز از لحاظ بهداشتی بررسی شد و سپس نمونهها بهجهت عدم ایجاد آلوده شدن ثانویه احتمالی، بلافاصله در جعبه یخ و مجاورت یخ خشک در دمای 8-4 درجه سانتیگراد به محیط آزمایشگاه میکروبیولوژی منتقل شدند و طبق دستوالعمل سازمان ملی استاندارد ایران به شمارههای 3 -6، 680 و 10082 (بهترتیب) از لحاظ آلودگی به استافیلوکوکوس اورئوس و تخم انگل مورد بررسی قرار گرفتند. یافتههای این تحقیق با استفاده از نرمافزار SPSS، بهصورت میانگین خطای استاندارد استاندارد محاسبه گردید و بین مناطق مختلف با استفاده از آنالیز واریانس یک طرفه مقایسه بهعمل آمد.
یافتهها: مجموعه نمونهها ازلحاظ آلودگی به استافیلوکوکوس اورئوس در محدوده مجاز اعلام شده توسط سازمان ملی استاندارد قرار داشتند. همچنین،نمونههای مورد بررسی از لحاظ آلودگی به تخم انگل منفی بودند و در مقایسه میانگینها بین مناطق مختلف، اختلاف معنیدار مشاهده نگردید (05/0P> ).
نتیجهگیری: نتایج ما حاکی از روندی یکسان در تهیه و عرضه محصول های مذکور در مناطق تحت بررسی است و مصرف این دو نوع ماده غذایی خطر بالقوهای برای مصرفکنندگان نداشته و بنابراین، با تأکید بر همکاری بخشهای مختلف فعال در زمینه حفظ سلامت غذایی از جمله سازمانهای نظارتی و آموزشی و نیز با اقبال و عزم عمومی افراد شاغل در حیطه مواد غذایی میتوان به مدیریت کارآمدی در کاهش چشمگیر بیماریهای غذا زاد و درنتیجه افزایش سلامت عمومی در این زمینه دست یافت.
واژههای کلیدی: آلودگی،استافیلوکوکوس اورئوس. انگل. غذا،.IAU science
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ نویسنده مسئول: گروه زیست شناسی،واحد اسلامشهر،دانشگاه آزاد اسلامی،اسلامشهر پست الکترونیکی: elham.asadi.2@gmail.com تاریخ دریافت: 14/09/1399 تاریخ پذیرش: 16/12/1399 |
امریکا، دولت فدرال سالانه حدود 48 میلیون مورد بیماری ناشی از غذارا تخمین میزند. این تخمین معادل
بیماری ناشی از غذای 1 از 6 آمریکایی است که، که نتیجه آن تخمین 128000 بستری در بیمارستان و 3000 مرگ است (3). البته عوامل مختلفی در بروز علائم و شدت مسمومیت غذایی مؤثر هستند که ازآن جمله میتوان به ضعف سیستم ایمنی بدن و افزایش سن اشاره داشت (4). اقدامهای بهداشتی ضعیف در کارخانههای فرآوری مواد غذایی ممکن است منجر به آلودگی محصولهای غذایی به عوامل بیماریزا شودو این به معنای یک خطر جدی برای سلامتی مصرف کنندگان است (5). نکته قابلتأمل دیگر این است که اغلب موارد بیماریهای با منشاء غذایی گزارش نمیگردند و بنابراین گزارش دقیقی از میزان ابتلا به آنها بهویژه در ممالک در حال توسعه در دست نیست. در کشورهای درحالتوسعه بهدلیل شرایط بهنسبت نامناسبی که در روند تهیه و نگهداری و توزیع این دسته از محصولها وجود دارد، این قبیل بیماریها آمار بسیار بالاتری را بهخود اختصاص دادهاند (6،7). برخی از باکتریها میتوانند در محیط طبیعی وجود داشته باشند، اما بسیاری دیگر بهدلیل شرایط نامناسب بهداشتی در هنگام پردازش و نگهداری وارد زنجیره غذایی میشوند. علاوهبر این، از بین بردن کامل عوامل بیماریزا از محیطهای پردازش غذا کار دشواری است.چرا که باکتریها، با بیشترین موارد بیماریزایی در میان پاتوژنها، قادرند به سطوح تماس مواد غذایی متصل شده و بیوفیلم تشکیل دهند، بهطوریکه حتی پس از تمیز کردن و ضدعفونی نیز زنده بمانند (8،9). استافیلوکوکوس اورئوس یکی از مهمترین عوامل باکتریایی است که باعث ایجاد بیماریهای ناشی از غذا در انسان میشود. این کوکسی گرم مثبت و بیهوازی اختیاری، به شکل خوشهای در زیر میکروسکوپ قابلرؤیت بوده و انواعی از توکسینهای مؤثر بر روده به نام انتروتوکسین تولید و ترشح مینماید که سبب ایجاد مسمومیت غذایی میگردد. توانایی تشکیل بیوفیلمها به S. aureus اجازه میدهد تا در محیطهایی مانند سطوح صنایع غذایی زنده بماند و موجب آلودگی مواد غذایی گردد (8). انسانها حاملین بدون علامت انتروتوکسیژنیک S. aureus در بینی، گلو و پوست هستند و لذا، تهیهکنندگان غذا میتوانند منبع مهمی برای آلودگی مواد غذایی باشند. (10)
همچنین لازمبه ذکر است که این باکتری، در شرایط خاص همچون استرس، بیماریهای ویروسی، آسیبهای بافتی، عفونت و هر عاملی که باعث ضعف در سیستم ایمنی بدن شود، قادر است باعث ایجاد بیماریهایی همچون سندروم فلسیشدن پوست، مسمومیتهای غذایی، عفونت دستگاه ادراری تناسلی و استئومیلیت، مننژیت، پنومونی و حتی بیماریهای خود ایمنی شود که بر اهمیت بررسی آلودگی آن میافزاید (15-11).
بیماری¬های انگلی را هم می¬توان از جمله شایع¬ترین بیماری¬های موجود در کره زمین دانست (16). شیوع انگلهای خاص در منابع غذایی بین کشورها و مناطق متفاوت است. یکی از مهمترین عوامل تأثیرگذار در شیوع عفونتهای انگلی در جمعیت، عادت و محبوبیت سنتی خوردن غذاهای خام یا ناپخته است.غذاهای آماده و سبزیجات خام نیز بهجهت ماهیت و روش فرآوری ریسک بالایی جهت آلودگی انگلی دارند (17). این بیماریها هم یکی از مشکلات مهم بهداشتی و از موانع پیشرفت و توسعه اقتصادی در اغلب کشورهای درحال توسعه هستند و مقابله با آنها همواره بخش مهمی از برنامه¬ریزی¬های ملی دولت ها بوده است.
برخی از بیماری¬های انگلی بهخصوص انگل¬های دستگاه گوارش که از طریق خاک، آب و یا مواد غذایی نظیر سبزیجات به انسان سرایت می¬کنند، هنوز بهعنوان مهم¬ترین مشکلات بهداشتی و اقتصادی در اغلب نقاط دنیا مطرح هستند. مصرف سبزیجات خام بهعلت سطح متخلخل آنها که موجب چسبیدن وزندهمانی عوامل بیماری¬زا می¬شود، نقش مهمی را در انتقال طیف وسیعی از انگل¬ها و انواع بیماریهای عفونی ایفا میکنند. همچنین، یکی از موارد مخاطرهآمیز جهت ایجاد آلودگی انگلی غذایی، سلامت و نیز رعایت استانداردهای بهداشتی افراد شاغل در مراکز تهیه تهیه و توزیع آنها است. لازمبه ذکر است که خوردن سبزیجات خام و نیمه پخته بههمراه غذا مانند انواع سالاد در فرهنگ ما ایرانیان جایگاه ویژه¬ای دارد و ضمن تأمین درصد قابلتوجهی از ویتامین¬ها و مواد ضروری برای بدن، همواره احتمال خطر آلوده نمودن افراد را به انگل روده¬ای در بردارد (18). افزایش تقاضا، روشهای جهانی حملونقل غذا بهخصوص سبزیجات و انواع سالادها احتمال آلودگی سطحی و زندهمانی مراحل انتقالی انگل¬های پاتوژن به انسان را افزایش می¬دهد (19). شایان ذکر است که با افزایش تمایل مردم به این دسته از محصولها و ازدیاد بیرویه مراکز عرضه آنها و همچنین اهمیت سلامت عمومی، بررسی شیوع عوامل پاتوژن در غذاهای آماده مصرف ضروری است و اطمینان از سلامت این دسته از غذاها، باید در اولویت قرار داشته باشد (20).
تحقیق حاضر در سطح شهرستان اسلامشهر، بهمنظور بررسی میزان سلامت 2 نوع غذای آماده (سالاد کاهو و ماکارونی)، ازلحاظ آلودگی به باکتری استافیلوکوکوس اورئوس و همچنین تخم انگل صورت گرفت تا ضمن بررسی میزان سلامت این غذاها مبنایی جهت سنجش اقدامات مداخلهای انجام شده قرار بگیرد.
مواد و روش کار
نمونهبرداری
در این مطالعه توصیفی -مقطعی، 40نمونه سالاد کاهو و 40 نمونه سالاد ماکارونی در فصل تابستان از مناطق مختلف شهرستان اسلامشهر (منطقه 1 و 2 و 3 و 4 و 6) بهطور تصادفی مورد آزمایش قرار گرفت. تعداد نمونهها با استفاده از فرمول کوکران با توجهبه جامعه آماری موردمطالعه محاسبه گردید. منطقه 5 بهدلیل آنکه خارج از محدوده شهری قرار دارد، در این تحقیق لحاظ نگردید. سلامت ظاهری نمونهها در هنگام تهیه بررسی گردید و در شرایط استریل به آزمایشگاه میکروبیولوژی منتقل گردیدند.
بررسی آلودگی استافیلوکوکوس اورئوس
نمونهها در شرایط استریل آزمایشگاه، جهت بررسی آلودگی به باکتری استافیلوکوکوس اورئوس طبق استاندارد ملی ایران به شمارههای 3 -6806 تحت بررسی قرار گرفتند. جهت جستجوی استافیلوکوکوس ارئوس ، ابتدا 10گرم نمونه را در 90 میلیلیتر محلول استریل رینگر هموژنیزه کرده و سپس 1 میلیلیتر از آن را به 10 میلیلیتر محیط کشت TSB و سیترات سدیم انتقال داده و بهمدت 24 ساعت در دمای 37 درجه سانتیگراد انکوبه گردید. پس از طی مدت مذکور، 1 سیسی از آن را بر روی محیط کشت برد پارکر حاوی امولسیون زرده تخم مرغ (محصول شرکت مرک- آلمان) کشت خطی داده و پلیتها بهمدت 24 تا 48 ساعت دردمای 37 درجه سانتی- گراد انکوبه گردیدند. جهت تأیید کلنیهای مشکوک آزمون کواگولاز توسط پلاسمای خرگوش یا انسان انجام گردید. همچنین تستهای بیوشیمیایی تأییدی کاتالاز و DNase نیز انجام پذیرفت.
بررسی آلودگی تخم انگل
در این تحقیق جهت بررسی تخم انگل بر طبق دستورالعمل سازمان ملی استاندارد به شماره 10082 عمل گردید. بدین لحاظ تخم انگل 10 گرم از نمونه در 1000 سیسی محلول رینگر استریل هموژنیزه کرده، در این مرحله ظرف حاوی محتویات حاصل را بهمدت 45 دقیقه ساکن قرار داده تا تخم انگلها رسوب نمایند .پس از ترسیب، با عبور محتویات از صافی ذرات درشت آن جداسازی شد.کاغذ صافی نیز در محلول حاصل بهمدت 80 دقیقه غوطهور شده و با استفاده از شیکر هم زده شد.در مرحله بعد کاغذ صافی را جدا کرده و مایع حاصل در بشر ریخته شد و اجازه 4-3 ساعت ترسیب داده شد و سپس محلول رویی دور ریخته شد تا حجم حاصل به 500 سیسی برسد. در مرحله بعد برای هر بشر 4 لوله سانتریفوژ در نظر گرفته میشود. داخل هر لوله 10 سیسی مایع انتهایی بشر ریخته و بهمدت 3 دقیقه تحت عمل سانتریفوژ با دور 2000 قرار میگیرد. پس از اتمام سانتریفوژ، 4 لوله برای هر نمونه به یک لوله تبدیل شد و سپس توسط آب مقطر به حجم 10 سیسی رسانیده و مجدد تحت عمل سانتریفوژ قرار گرفت. سپس رسوب حاصل از سانتریفوژ و هم از مایع سطح لوله بر روی لام قرار داده شد و با افزودن 3-2 قطره محلول لوگول، آن در زیر میکروسکوپ از لحاظ آلودگی با تخم انگل بررسی شد. یافتههای مربوط به هر منطقه شهری با استفاده از نـرمافـزار) SPSS) Statistical Package for the Social Sciences بهصورت میانگین خطای استاندارد محاسبه گردید و بین میانگین مناطق مختلف با استفاده از آنالیز واریانس یک طرفه مقایسه بهعمل آمد.
یافتهها
نتایج بررسیهای این تحقیق بر روی 40 نمونه سالاد کاهو و 40 نمونه سالاد ماکارونی از لحاظ آلودگی به باکتری استافیلوکوکوس اورئوس و نیز تخم انگل در 5 منطقه شهرستان اسلامشهر که در فصل تابستان انجام پذیرفت، دال بر قرار داشتن نمونههای مذکوراز لحاظ آلودگی به استافیلوکوکوس اورئوس و تخم انگل در محدوده مجاز و سلامت اعلام شده توسط سازمان ملی استاندارد ایران بود. این نتایج درجداول 1 و 2 نشان داده شده است.
جدول 1- میزان آلودگی به باکتری استافیلوکوکوس اورئوس و تخم انگل در سالاد کاهو در منطقه 1و2 و 3و4 و 6 اسلامشهر در تابستان1399را نشان داده است و نتایج بهصورت میانگین خطای استاندارد بیان شده است.
پاتوژن |
منطقه |
واحد |
محدوده استاندارد |
نتیجه آزمون |
مطابقت |
استافیلوکوکوس اورئوس |
1 |
MPN/g |
100 |