بیان هترولوگ، خالص سازی و سنجش فعالیت آنزیم
کربوکسی پپتیداز نوترکیب جدید از باکتری کوهنلا A01
سید مهدی نعیمی1، سعید امین زاده*2، سویار ساری1، فهیمه نعمتی منصور3، مریم ناصرالاسلامی1
1- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم نوین، دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران، ایران
2- گروه مهندسی زیست فرآیند، پژوهشکده زیستفناوری صنعت و محیطزیست، پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیستفناوری، ایران
3- گروه بیوتکنولوژی، دانشکده علوم نوین، دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران، ایران
چکیده
سابقه و هدف: آنزیمهای تجزیه کننده پروتئین یا پروتئولایتیک با انجام هیدرولیز برگشتناپذیر پیوند پپتیدی برای ادامه بقای موجودات زنده ضروری هستند. کربوکسیپپتیدازها از جمله آنزیمهای پروتئولایتیکی هستند که در موجودات بسیاری یافت میشوند و از این آنزیمها در صنایع مختلف - مثل صنایع غذایی و داروسازی – بهوفور استفاده میشود. هدف از این تحقیق، بیان آنزیم کربوکسی پپتیداز باکتری بومی کوهنلا A01، خالصسازی و سنجش فعالیت آن است.
مواد و روشها: ابتدا ژن کربوکسی پپتیداز کوهنلا A01 که در وکتور pET-26b(+) کلون شده بود؛ با ایجاد سلولهای مستعد از باکتری میزبان بیانی (اشرشیاکلی BL21) وارد آن گردید. این باکتری در محیط کشت LB تلقیح و با استفاده از IPTG ، بیان پروتئین القا شد. سپس سلولها جمعآوری، شکسته شده، پروتئین بیان شده با استفاده از ستون کروماتوگرافی تمایلی نیکل سفاروز، تخلیص شد.
یافته ها: نتایج بهدست آمده مشخص نمودند که آنزیم نوترکیب بیان شده - طبق پیشبینی انجام شده - دارای ساختمان دومی با 34 درصد مارپیچ آلفا، 26 درصد صفحات بتا، 5 درصد نواحی فاقد ساختار و 35 درصد شامل لوپ و سایر ساختارها بوده، یک گلوتامات کربوکسی پپتیداز بهشمار میرود. این آنزیم قادر است در دمای 50 درجه سلسیوس و pH معادل 7، ریشه گلوتامات را از اسید فولیک جدا نماید. وزن مولکولی آن kDa 6/41 بوده، فعالیت محاسبه شده این آنزیم (با سوبسترای فولات) در شرایط سنجش، U/ml 179 است.
نتیجه گیری: باتوجهبه اینکه گلوتامات کربوکسی پپتیداز (کربوکسی پپتیداز G) دارای کاربرد دارویی است و کربوکسی پپتیداز نوترکیب کوهنلا A01 دارای مقاومت گرمایی و در نتیجه پایداری مناسب در دمای محیط است، بهاحتمال میتوان از این آنزیم پس از بهینهسازی، در مصارف دارویی استفاده نمود.
واژه های کلیدی : اسید فولیک، کربوکسی پپتیداز، کوهنلا، گلوتامات، IAU science
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ نویسنده مسئول: گروه مهندسی زیست فرآیند، پژوهشکده زیستفناوری صنعت و محیطزیست، پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیستفناوری، ایران پست الکترونیکی: aminzade@nigeb.ac.ir تاریخ دریافت: 05/12/1399 تاریخ پذیرش: 22/02/1400 |
آنزیمهای تجزیه کننده پروتئین [1]که باعث هیدرولیز برگشتناپذیر پیوند پپتیدی میشوند؛ برشهای بسیار اختصاصی بر روی سوبستراهای خود انجام میدهند (1). این سوبستراها میتوانند مولکولهای پیامرسان، فاکتورها و هورمونهای پپتیدی، پیش پروتئینها و پیش آنزیمها باشند (2). کربوکسیپپتیدازها از جمله این آنزیمهای پروتئولایتیک هستند و در اغلب بافتهای جانوری، گیاهی، حشرات، باکتریها و مخمرها مشاهده و گزارش شدهاند (3). امروزه کربوکسیپپتیدازها در صنایع مختلف از قبیل صنایع غذایی، داروسازی و آرایشی و بهداشتی کاربرد فراوان دارند. در صنایع غذایی از کربوکسی پپتیدازها برای تهیه پنیرهایی با طعم خاص (کاهش تلخی و بهتر نمودن عطر پنیر) استفاده میگردد (4). همچنین در گوشتهای فرآوری شده، استفاده از کربوکسیپپتیدازهای بهدست آمده از باکتریهای تولید کننده اسید لاکتیک، باعث ایجاد مزه مطلوب در گوشت فرآوری شده میگردد (5). از کربوکسیپپتیداز A در کاهش میزان اُکاروتوکسین[2] که از سموم همخانواده مایکوتوکسینها[3] بهشمار میرود استفاده شده است. این سموم که دارای قابلیت سرطانزایی، تراتوژنی و سمیت برای کبد هستند بهطور غالب توسط قارچهای رشتهای تولید شده و باعث آلودگی غلات و خشکبار میشوند (6).
گلوتامات کربوکسیپپتیدازها یا خانواده کربوکسی پپتیداز G با توانایی ویژه خود در برش انتهای کربوکسیل ریشه اسیدآمینه گلوتامات در موتیفهای ان-آسیل شناخته میشوند. سوبستراهای این موتیفها میتوانند شامل پپتیدیل، آمینواسیل، بنزوئیل، بنزیل اُکسیل کربونیل، فولیل یا پترویل باشند (7). اولین توجهات به این آنزیم بهدلیل توانایی آن در جدا نمودن ریشه گلوتامات از اسید فولیک و سایر آنالوگهای فولات مانند متوترکسات[4] که در شیمی درمانی بیماری سرطان مورد استفاده قرار میگیرند، جلب شد. این خصوصیت باعث میشد که این آنزیم از طریق تهیسازی فولات احیا شده مورد نیاز در سنتز DNA توسط سلولهای توموری، قادر به مهار رشد سلولهای توموری باشد. همچنین این آنزیم با توانایی تجزیه متوترکسات - که مهار کننده آنزیم هیدروفولات ردوکتاز است - در کاهش میزان متوترکسات و در نتیجه کاهش مشکلات کلیوی بیمارانی که تحت درمان با متوترکسات هستند، بسیار مفید بوده است (8). امروزه کربوکسیپپتیدازی که از باکتری سودوموناس[5] نژاد RS-16 بهدست آمده است کربوکسیپپتیداز G2 نام دارد و با نام تجاری وراکساز[6] در صنعت داروسازی مورد استفاده قرار میگیرد (9).
باکتریها منبع بسیار مناسبی برای تهیه آنزیمهای اگزوپپتیداز بهشمار میروند. همچنین استخراج ژن از آنها و کلون نمودن آن در باکتریهای مناسب با سهولت بیشتری نسبتبه سایر موجودات امکانپذیر است. در این میان آنزیمهای بهدست آمده از باکتریهای ترموفیل و هایپرترموفیل مزیتهای ویژهای دارند (10). باکتریهای ترموفیل در دمای بیش از 60 درجه سلسیوس و باکتریهای هایپرترموفیل در دماهای بیش از 80 درجه سلسیوس رشد و زندگی میکنند؛ بههمین دلیل آنزیمهای این باکتریها بهطور عادی دارای مقاومت دمایی بالایی بوده، در مواجه با افزایش دما، غیر فعال نمیشوند (11).
باکتری گرمادوست کوهنلا A01 از باکتریهای بومی ایران بهشمار میرود. این باکتری از خانواده پائنی باسیله[7]، گرم مثبت و میلهای شکل بوده، دارای ژن آنزیم گلوتامات کربوکسیپپتیداز است. در صورتیکه آنزیم مذکور همانند کربوکسی پپتیداز G2 قادر به تجزیه فولات و متوترکسات باشد؛ نتایج حاصل از این تحقیق میتواند برای سایر تحقیقات در خصوص استفاده کاربردی از آنزیم کربوکسیپپتیداز باکتری کوهنلا A01 راهگشا باشد. در این مطالعه ژن آنزیم گلوتامات کربوکسیپپتیداز باکتری گرمادوست کوهنلا A01 - که قبلا در وکتور pET-26b(+) و در باکتری اشرشیاکلی سویه DH5α کلون شده بود (12) - به باکتری اشرشیاکلی سویه BL21 وارد، بیان گردید و پس از تخلیص پروتئین، فعالیت کربوکسی پپتیدازی این آنزیم سنجش شد.
مواد و روشها
مواد
اجزای محیط کشت LB، اسید فولیک، بافر Tris-HCl، SDS ، EDTA و نمکهای مورد استفاده از مرک، پلی اکریل آمید، آنتی بیوتیک کانامایسین، IPTG[8] از سیگما و ایمیدازول از فلوکا خریداری شد. ستون کروماتوگرافی تمایلی نیکل – سفاروز[9] و ستون نمکزدایی[10] از شرکت GE Healthcare خریداری گردید.
دستگاهها
از دستگاه [11]FPLC شرکت AKTA Purifier، دستگاه اسپکتروفتومتر مدل اسپکترواستار نانو[12] شرکت BMG و دستگاه الکتروفورز شرکت Bio-Rad استفاده شد.
نرمافزارها
از پایگاه دادههای NCBI ، Expasy و سرور آنلاین Phyre2 استفاده شد.
بررسیهای نرمافزاری
توالی DNA این پروتئین با استفاده از پایگاه داده Expasy به توالی پروتئینی ترجمه شد. با بلاست نمودن توالی پروتئین مورد بررسی در سایتهای NCBI و Expasy، میزان مشابهت این پروتئین با سایر کربوکسی پپتیدازها تعیین و درخت فیلوژنتیک آن رسم گردید. با استفاده از ابزار ProtParam پایگاه داده Expasy، شاخصهای آلیفاتیک و پایداری و pI آنزیم مشخص شد، همچنین با استفاده سرورهای آنلاین SignalP و Phyre2 بهترتیب وجود نواحی مشابه با پپتید نشانه[13] در توالی آنزیم کربوکسی پپتیداز نوترکیب باکتری کوهنلا A01 (کربوکسی پپتیداز 302) و پیشبینی ساختار دوم و همترازی آن با آنزیم کربوکسی پپتیداز G2 بررسی شد.
تکثیر باکتری اشرشیاکلی سویه DH5α و استخراج پلاسمید
باکتری اشرشیاکلی DH5α که دارای وکتور pET26b(+) حامل ژن کربوکسی پپتیداز باکتری کوهنلا A01بود، در محیط کشت LB بهمدت یک شبانه روز کشت داده شد. سپس بهمنظور استخراج پلاسمیدهای تکثیر شده؛ ابتدا باکتریها با استفاده از بافر Tris با غلظت 25 میلیمولار (حاوی EDTA با غلظت 10 میلیمولار و گلوکز با غلظت 50 میلیمولار) و سپس با استفاده از محلول حاوی سود 1/0 مولار و SDS یک درصد لیز شدند. محلول حاوی باکتریهای لیز شده در g 6000 بهمدت 10 دقیقه در دمای 4 درجه سلسیوس سانتریفیوژ شد. به محلول رویی بهمنظور حذف RNA و پروتئینها بهترتیب RNase A وپروتئیناز K اضافه شد. سپس مخلوط کلروفرم و ایزوامیل به آن اضافه و در g 8000 بهمدت 3 دقیقه در دمای 4 درجه سلسیوس سانتریفیوژ شد. به محلول رویی ایزوپروپانول سرد اضافه شده، پس از نگهداری بهمدت یک ساعت در دمای منفی 70 درجه سلسیوس، در g 8000 بهمدت 3 دقیقه در دمای 4 درجه سلسیوس سانتریفیوژ شد. محلول رویی دور ریخته شده، پلاسمیدهای رسوب کرده بر روی دیواره ویال با استفاده از اتانول 70% شسته، سپس اتانل در دمای محیط تبخیر شد. پلاسمیدها در 40 میکرولیتر آب مقطر محلول و جمع آوری گردید.
تهیه باکتریهای مستعد از اشرشیاکلی سویه BL21 و انتقال پلاسمید به میزبان بیانی
از باکتریهای اشرشیاکلی سویه BL21 که در مرحله رشد لگاریتمی قرار داشتند، با استفاده از کلرید کلسیم سرد با غلظت 100 میلیمولار، باکتریهای مستعد بهمنظور انتقال پلاسمید تهیه شد. با استفاده از شوک حرارتی در دمای 42 درجه سلسیوس، 10 میکرولیتر از پلاسمیدهای نوترکیب استخراج شده از باکتری اشرشیاکلی سویه DH5α به 100 میکرولیتر باکتری اشرشیاکلی سویه BL21 منتقل گردید. باکتریهای مذکور در محیط کشت LB حاوی آگار و آنتی بیوتیک کاناماسین با غلظت 50 میکروگرم در هر میلیلیتر محیط کشت، بهمدت 16 ساعت کشت داده شدند.
انتخاب باکتری نوترکیب مناسب
از تک کلنیهای رشد کرده بر روی محیط کشت حاوی کانامایسین، 3 کلنی انتخاب و بهصورت جداگانه در محیط کشت LB حاوی آنتی بیوتیک کاناماسین با غلظت 50 میکروگرم در هر میلیلیتر محیط کشت، بهمدت 16 ساعت کشت داده شدند. از کلنیهای شماره 1 الی 3، در محیط کشت حاوی گلیسرول استوک تهیه و در دمای منفی 80 درجه سلسیوس نگهداری شد. سپس از استوکهای مذکور، در محیط کشت LB کشت شبانه تهیه شد. 10 میکرولیتر از باکتریهای کشت شبانه در محیط کشت LB تلقیح شده، تا رسیدن به جذب نوری 5/0 -4/0 در طول موج 550 نانومتر، در شیکر انوباتور با دمای 37 درجه سلسیوس و 180 دور در دقیقه قرار داده شدند. با رشد باکتریها و رسیدن محیط کشت به جذب نوری مورد نظر، قبل از القا، مقدار 500 میکرولیتر از محیط حاوی باکتری بهعنوان کنترل منفی برداشته شده، پس از سانتیرفیوژ در g6000 و بهمدت 12 دقیقه، رسوب حاصل در دمای منفی 20 درجه سلسیوس نگهداری شد. سپس بیان پروتئین با افزودن IPTG بهمقدار نهایی 1 میلیمولار در هر میلیلیتر محیط کشت، القا شد. دمای انکوباتور بر روی 27 درجه سلسیوس و دور شیکر بر روی 150 دور دقیقه تنظیم گردید. پس از 24 ساعت، باکتریها با استفاده از سانتریفیوژ با g6000 و بهمدت 12 دقیقه جمعآوری و رسوبهای حاصل در دمای منفی بیست درجه سلسیوس نگهداری شدند. رسوبهای جمعآوری شده قبل و بعد از القا بیان پروتئین، در ژل پلی اکریل آمید و در حضور سدیم دو دسیل سولفات (SDS-PAGE) الکتروفورز شد.
بیان پروتئین نوترکیب
بهمنظور بیان پروتئین از استوک کلنی شماره 2 در محیط کشت LB کشت شبانه تهیه شد، سپس 10 میکرو لیتر از کشت شبانه به 50 میلیلیتر محیط کشت LB حاوی کانامایسین با غلظت 50 میکروگرم در هر میلیلیتر محیط کشت تلقیح شد و در شیکر انکوباتور با دمای 37 درجه سلسیوس و 180 دور در دقیقه تا رسیدن به جذب نوری 5/0 – 4/0 در طول موج 550 نانومتر نگهداری شد. با رسیدن به جذب نوری موردنظر، با استفاده از IPTG با غلظت نهایی 1 میلیمولار در هر میلیلیتر محیط کشت، بیان پروتئین القا شده، شیکر انکوباتور روی دمای 27 درجه سلسیوس و 150 دور در دقیقه تنظیم گردید. پس از 24 ساعت باکتریها با استفاده از سانتریفیوژ در g 8000 و بهمدت 14 دقیقه جمعآوری شدند. محلول رویی دور ریخته شد و رسوب باکتریها را در بافر لیز حاوی Tris-HCl (pH:8) 50 میلیمولار، EDTA 2 میلیمولار و NaCl 100 میلیمولار بهصورت سوسپانسیون درآورده، با سونیکاسیون روی یخ با قدرت 80 درصد و 7/0 پالس در دقیقه ، طی 5 چرخه زمانی (45 ثانیه سونیکیت و 1 دقیقه استراحت)، دیواره باکتری شکسته شد. سپس محلول فوق در دمای 4 درجه سلسیوس و g 18000 بهمدت 14 دقیقه سانتریفوژ شد. محلول رویی حاوی پروتئین نوترکیب در دمای 4 درجه سلسیوس تا زمان تخلیص نگهداری شد.
خالصسازی پروتئین نوترکیب
از ستون کروماتوگرافی تمایلی با رزین نیکل- سفاروز با حجم یک میلیلیتر برای تخلیص پروتئین نوترکیب استفاده شد. برای این منظور از بافرهای تعادل، شستشو و خارج کننده با غلظتهای مختلف ایمیدازول طبق جدول شماره 1 استفاده گردید. بدین ترتیب که ابتدا با استفاده از بافر تعادل معادل 5 برابر حجم ستون (5 میلیلیتر) ستون شستشو داده شده، به تعادل رسید. سپس 3 میلیلیتر محلول حاصل از لیز باکتریها پس از فیلتر نمودن با فیلتر دارای منفذ 45/0 میکرومتر، از روی ستون نیکل-سفاروز عبور داده شد. پس از این مرحله ستون با استفاده از 10 میلیلیتر بافر شستشو بهمنظور خارج نمودن پروتئینهای اضافی شستشو شد. سپس با استفاده از بافر خروج با حجم 2 میلیلیتر، پروتئین تخلیص شده از ستون نیکل سفاروز جدا و جمعآوری گردید.
جدول 1- محلولهای مورد نیاز جهت خالصسازی آنزیم کربوکسی پپتیداز نوترکیب توسط زرین نیکل-سفاروز
بافر اتصال (pH:8) |
بافر شستشو (pH:8) |
بافر خروج (pH:8) |
Tris-HCl 50 میلیمولار |
Tris-HCl 50 میلیمولار |
Tris-HCl 50 میلیمولار |
NaCl (500 میلیمولار) |
NaCl (500 میلیمولار) |
NaCl (500 میلیمولار) |
Tween 20 (05/0 %) |
Tween 20 (05/0 %) |
Tween 20 (05/0 %) |
ایمیدازول (5 میلیمولار) |
ایمیدازول (25 میلیمولار) |
ایمیدازول (250 میلیمولار) |
نمکزدایی از پروتئین تخلیص شده
پروتئین تخلیص شده، توسط ستون نمکزدایی و بافر Tris-HCl 50 mM (2/7 pH:) و با استفاده از دستگاه [14]FPLC شرکت AKTA Purifier نمکزدایی شد و محلول پروتئینی جمعآوری شده برای ادامه آزمایشها در دمای 4 درجه سلسیوس نگهداری گردید.
سنجش فعالیت آنزیم کربوکسی پپتیداز 302
بهمنظور سنجش فعالیت آنزیم، محلولی به حجم 300 میکرولیتر شامل بافر Tris-HCl 50 میلیمولار، ZnCl2 1/0 میلیمولار، NaCl 5 میلیمولار و اسید فولیک 5 میکرومولار تهیه و pH آن معادل 2/7 تنظیم شد. سپس 100 میکرولیتر آنزیم کربوکسی پپتیداز (بافر Tris-Hcl 50 میلیمولار، ZnCl2 1/0 میلیمولار، NaCl 5 میلیمولار) به محلول مذکور اضافه شد. با توجهبه اینکه دمای بهینه رشد باکتری کوهنلا A01 حدود 50 درجه سلسیوس است، هر دو محلول قبل از مخلوط شدن با یکدیگر، بهمدت 10 دقیقه در دمای 50 مذکور پیش انکوبه شده بودند. بلافاصله پس از اضافه نمودن آنزیم، کاهش جذب در طول موج 368 نانومتر و با فواصل یک دقیقهای تا زمان ثابت شدن جذب اندازهگیری شد (14،13) و منحنی کاهش جذب در طول زمان رسم شد. شیب خط مذکور بهدست آمده، تغییرهای جذب به ازای هر دقیقه (ΔOD/min) محاسبه شد. هر واحد (U) فعالیت آنزیم معادل کاهش غلظت اسید فولیک برحسب میکرومول در دقیقه است. بهمنظور محاسبه فعالیت آنزیم از فرمول زیر استفاده شد: