دوره 11، شماره 42 - ( 1-1400 )                   جلد 11 شماره 42 صفحات 110-95 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Naeemi S M, Aminzadeh S, Sari S, Nemati F, naseroleslami M. Heterologous Expression, Purification and Determination of Activity of new Carboxypepetidase from Cohnella Ao1. NCMBJ 2021; 11 (42) :95-110
URL: http://ncmbjpiau.ir/article-1-1384-fa.html
نعیمی سید مهدی، امین زاده سعید، ساری سویار، نعمتی منصور فهیمه، ناصرالاسلامی مریم. بیان هترولوگ، خالص سازی و سنجش فعالیت آنزیم کربوکسی پپتیداز نوترکیب جدید از باکتری کوهنلا A01. مجله تازه هاي بيوتكنولوژي سلولي و مولكولي. 1400; 11 (42) :95-110

URL: http://ncmbjpiau.ir/article-1-1384-fa.html


گروه مهندسی زیست فرآیند، پژوهشکده زیست‌فناوری صنعت و محیط‌زیست، پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست‌فناوری، ایران ، aminzade@nigeb.ac.ir
متن کامل [PDF 1417 kb]   (1448 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (3263 مشاهده)
متن کامل:   (2046 مشاهده)

بیان هترولوگ، خالص سازی و سنجش فعالیت آنزیم

 کربوکسی پپتیداز نوترکیب جدید از باکتری کوهنلا A01

سید مهدی نعیمی1، سعید امین زاده*2، سویار ساری1، فهیمه نعمتی منصور3، مریم ناصرالاسلامی1

1- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم نوین، دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران، ایران

2- گروه  مهندسی زیست  فرآیند، پژوهشکده زیست­فناوری صنعت و محیط­زیست، پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست­فناوری، ایران

3- گروه بیوتکنولوژی، دانشکده علوم نوین، دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران، ایران


چکیده

سابقه و هدف: آنزیم‌های تجزیه کننده پروتئین یا پروتئولایتیک با انجام هیدرولیز برگشت­ناپذیر پیوند پپتیدی برای ادامه بقای موجودات زنده ضروری هستند. کربوکسی‌پپتیدازها از جمله آنزیم‌های پروتئولایتیکی هستند که در موجودات بسیاری یافت می‌شوند و از این آنزیم‌ها در صنایع مختلف - مثل صنایع غذایی و داروسازی به­وفور استفاده می‌شود. هدف از این تحقیق، بیان آنزیم کربوکسی پپتیداز باکتری بومی کوهنلا A01، خالص­سازی و سنجش فعالیت آن است.

مواد و روش­ها: ابتدا ژن کربوکسی پپتیداز  کوهنلا A01 که در وکتور pET-26b(+) کلون شده بود؛ با ایجاد سلول­های مستعد از باکتری میزبان بیانی (اشرشیاکلی BL21) وارد آن گردید. این باکتری در محیط کشت LB تلقیح و با استفاده از IPTG ، بیان پروتئین القا شد. سپس سلول‌ها جمع­آوری، شکسته شده، پروتئین بیان شده با استفاده از ستون کروماتوگرافی تمایلی نیکل سفاروز، تخلیص شد.

یافته­ ها: نتایج به­دست آمده مشخص نمودند که آنزیم نوترکیب بیان شده - طبق پیش­بینی انجام شده - دارای ساختمان دومی با 34 درصد مارپیچ آلفا، 26 درصد صفحات بتا، 5 درصد نواحی فاقد ساختار و 35 درصد شامل لوپ و سایر ساختارها بوده، یک گلوتامات کربوکسی پپتیداز به­شمار می‌رود. این آنزیم قادر است در دمای 50 درجه سلسیوس و pH معادل 7، ریشه گلوتامات را از اسید فولیک جدا نماید. وزن مولکولی آن kDa 6/41 بوده، فعالیت محاسبه شده این آنزیم (با سوبسترای فولات) در شرایط سنجش، U/ml 179 است.

نتیجه­ گیری: باتوجه­به این­که گلوتامات کربوکسی پپتیداز (کربوکسی پپتیداز G) دارای کاربرد دارویی است و کربوکسی پپتیداز نوترکیب کوهنلا A01 دارای مقاومت گرمایی و در نتیجه پایداری مناسب در دمای محیط است، به­احتمال می‌توان از این آنزیم پس از بهینه­سازی، در مصارف دارویی استفاده نمود.

واژه­ های کلیدی : اسید فولیک، کربوکسی پپتیداز، کوهنلا، گلوتامات، IAU science


 

ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

نویسنده مسئول:

گروه  مهندسی زیست  فرآیند، پژوهشکده زیست­فناوری صنعت و محیط­زیست، پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست­فناوری، ایران پست الکترونیکی: aminzade@nigeb.ac.ir

تاریخ دریافت: 05/12/1399

تاریخ پذیرش: 22/02/1400

مقدمه

آنزیم‌های تجزیه کننده پروتئین [1]که باعث هیدرولیز برگشت­ناپذیر پیوند پپتیدی می‌شوند؛ برش‌های بسیار اختصاصی بر روی سوبستراهای خود انجام می‌دهند (1). این سوبستراها می‌توانند مولکول‌های پیام‌رسان، فاکتورها و هورمون‌های پپتیدی، پیش پروتئین‌ها و پیش آنزیم‌ها باشند (2). کربوکسی‌پپتیدازها از جمله این آنزیم‌های پروتئولایتیک هستند و در اغلب بافت‌های جانوری، گیاهی، حشرات، باکتری‌ها و مخمرها مشاهده و گزارش شده‌اند (3). امروزه کربوکسی‌پپتیدازها در صنایع مختلف از قبیل صنایع غذایی، داروسازی و آرایشی و بهداشتی کاربرد فراوان دارند. در صنایع غذایی از کربوکسی پپتیداز‌ها برای تهیه پنیرهایی با طعم خاص (کاهش تلخی و بهتر نمودن عطر پنیر) استفاده می‌گردد (4). هم­چنین در گوشت‌های فرآوری شده، استفاده از کربوکسی‌پپتیدازهای به­دست آمده از باکتری‌های تولید کننده اسید لاکتیک، باعث ایجاد مزه مطلوب در گوشت فرآوری شده می‌گردد (5). از کربوکسی‌پپتیداز A در کاهش میزان اُکاروتوکسین[2] که از سموم هم­خانواده مایکوتوکسین‌ها[3] به­شمار می‌رود استفاده شده است. این سموم که دارای قابلیت سرطان­زایی، تراتوژنی و سمیت برای کبد هستند به­طور غالب توسط قارچ‌های رشته‌ای تولید شده و باعث آلودگی غلات و خشکبار می‌شوند (6).

گلوتامات کربوکسی‌پپتیدازها یا خانواده کربوکسی پپتیداز G با توانایی ویژه خود در برش انتهای کربوکسیل ریشه اسیدآمینه گلوتامات در موتیف‌های ان-آسیل شناخته می‌شوند. سوبستراهای این موتیف‌ها می‌توانند شامل پپتیدیل، آمینواسیل، بنزوئیل، بنزیل اُکسیل کربونیل، فولیل یا پترویل باشند (7). اولین توجهات به این آنزیم به­دلیل توانایی آن در جدا نمودن ریشه گلوتامات از اسید فولیک و سایر آنالوگ‌های فولات مانند متوترکسات[4] که در شیمی درمانی بیماری سرطان مورد استفاده قرار می‌گیرند، جلب شد. این خصوصیت باعث می‌شد که این آنزیم از طریق تهی­سازی فولات احیا شده‌ مورد نیاز در سنتز DNA توسط سلول‌های توموری، قادر به مهار رشد سلول‌های توموری باشد. هم­چنین این آنزیم با توانایی تجزیه متوترکسات - که مهار کننده آنزیم هیدروفولات ردوکتاز است - در کاهش میزان متوترکسات و در نتیجه کاهش مشکلات کلیوی بیمارانی که تحت درمان با متوترکسات هستند، بسیار مفید بوده است (8). امروزه کربوکسی‌پپتیدازی که از باکتری سودوموناس[5] نژاد RS-16 به­دست آمده است کربوکسی‌پپتیداز G2 نام دارد و با نام تجاری وراکساز[6] در صنعت داروسازی مورد استفاده قرار می‌گیرد (9).

باکتری‌ها منبع بسیار مناسبی برای تهیه آنزیم‌های اگزوپپتیداز به­شمار می‌روند. هم­چنین استخراج ژن از آن­ها و کلون نمودن آن در باکتری‌های مناسب با سهولت بیش­تری نسبت­به سایر موجودات امکان­پذیر است. در این میان آنزیم‌های به­دست آمده از باکتری‌های ترموفیل و هایپرترموفیل مزیت‌های ویژه‌ای دارند (10). باکتری‌های ترموفیل در دمای بیش از 60 درجه سلسیوس و باکتری‌های هایپرترموفیل در دماهای بیش از 80 درجه سلسیوس رشد و زندگی ‌می‌کنند؛ به­همین دلیل آنزیم‌های این باکتری‌ها به­طور عادی دارای مقاومت دمایی بالایی بوده، در مواجه با افزایش دما، غیر فعال نمی‌شوند (11).

باکتری گرمادوست کوهنلا A01 از باکتری‌های بومی ایران به­شمار می‌رود. این باکتری از خانواده پائنی باسیله[7]، گرم مثبت و میله‌ای شکل بوده، دارای ژن آنزیم گلوتامات کربوکسی‌پپتیداز است. در صورتی­که آنزیم مذکور همانند کربوکسی پپتیداز G2 قادر به تجزیه فولات و متوترکسات باشد؛ نتایج حاصل از این تحقیق می‌تواند برای سایر تحقیقات در خصوص استفاده کاربردی از آنزیم کربوکسی‌پپتیداز باکتری کوهنلا A01 راه‌گشا باشد. در این مطالعه ژن آنزیم گلوتامات کربوکسی‌پپتیداز باکتری گرمادوست کوهنلا A01 - که قبلا در وکتور pET-26b(+) و در باکتری اشرشیاکلی سویه DH5α  کلون شده بود (12) - به باکتری اشرشیاکلی سویه BL21 وارد، بیان گردید و پس از تخلیص پروتئین، فعالیت کربوکسی پپتیدازی این آنزیم سنجش شد.                 

مواد و روش­ها

مواد

اجزای محیط کشت LB، اسید فولیک، بافر Tris-HCl، SDS ، EDTA و نمک­های مورد استفاده از مرک، پلی اکریل آمید، آنتی بیوتیک کانامایسین، IPTG[8] از سیگما و ایمیدازول از فلوکا خریداری شد. ستون کروماتوگرافی تمایلی نیکل سفاروز[9] و ستون نمک­زدایی[10] از شرکت GE Healthcare خریداری گردید.

دستگاه­ها

از دستگاه [11]FPLC شرکت AKTA Purifier، دستگاه اسپکتروفتومتر مدل اسپکترواستار نانو[12] شرکت BMG و دستگاه الکتروفورز شرکت Bio-Rad استفاده شد.

نرم­افزارها

از پایگاه داده‌های NCBI ، Expasy و سرور آنلاین Phyre2  استفاده شد.

بررسی­های نرم­افزاری

توالی DNA این پروتئین با استفاده از پایگاه داده Expasy به توالی پروتئینی ترجمه شد. با بلاست نمودن توالی پروتئین مورد بررسی در سایت­های NCBI و Expasy، میزان مشابهت این پروتئین با سایر کربوکسی پپتیدازها تعیین و درخت فیلوژنتیک آن رسم گردید. با استفاده از ابزار ProtParam پایگاه داده Expasy، شاخص‌های آلیفاتیک و پایداری و pI آنزیم مشخص شد، هم­چنین با استفاده سرورهای آنلاین SignalP و Phyre2 به­ترتیب وجود نواحی مشابه با پپتید نشانه[13] در توالی آنزیم کربوکسی پپتیداز نوترکیب باکتری کوهنلا A01 (کربوکسی پپتیداز 302) و پیش‌بینی ساختار دوم و هم­ترازی آن با آنزیم کربوکسی پپتیداز G2 بررسی شد.

تکثیر باکتری اشرشیاکلی سویه DH5α و استخراج پلاسمید

باکتری اشرشیاکلی DH5α که دارای وکتور pET26b(+) حامل ژن کربوکسی پپتیداز باکتری کوهنلا A01بود، در محیط کشت LB به­مدت یک شبانه روز کشت داده شد. سپس به­منظور استخراج پلاسمیدهای تکثیر شده؛ ابتدا باکتری‌ها با استفاده از بافر Tris با غلظت 25 میلی­مولار (حاوی EDTA با غلظت 10 میلی­مولار و گلوکز با غلظت 50 میلی­مولار) و سپس با استفاده از محلول حاوی سود 1/0 مولار و SDS یک درصد لیز شدند. محلول حاوی باکتری‌های لیز شده در g 6000 به­مدت 10 دقیقه در دمای 4 درجه سلسیوس سانتریفیوژ شد. به محلول رویی به­منظور حذف RNA و پروتئین‌ها به­ترتیب RNase A وپروتئیناز K اضافه شد. سپس مخلوط کلروفرم و ایزوامیل به آن اضافه و در g 8000 به­مدت 3 دقیقه در دمای 4 درجه سلسیوس سانتریفیوژ شد. به محلول رویی ایزوپروپانول سرد اضافه شده، پس از نگهداری به­مدت یک ساعت در دمای منفی 70 درجه سلسیوس، در g 8000 به­مدت 3 دقیقه در دمای 4 درجه سلسیوس سانتریفیوژ شد. محلول رویی دور ریخته شده، پلاسمیدهای رسوب کرده بر روی دیواره ویال با استفاده از اتانول 70%  شسته، سپس اتانل در دمای محیط تبخیر شد. پلاسمیدها در 40 میکرولیتر آب مقطر محلول و جمع آوری گردید.

تهیه باکتری‌های مستعد از  اشرشیاکلی سویه BL21 و انتقال پلاسمید به میزبان بیانی

از باکتری‌های اشرشیاکلی سویه BL21 که در مرحله رشد لگاریتمی قرار داشتند، با استفاده از کلرید کلسیم سرد با غلظت 100 میلی­مولار، باکتری‌های مستعد به­منظور انتقال پلاسمید تهیه شد. با استفاده از شوک حرارتی در دمای 42 درجه سلسیوس، 10 میکرولیتر از پلاسمیدهای نوترکیب استخراج شده از باکتری اشرشیاکلی سویه DH5α به 100 میکرولیتر باکتری اشرشیاکلی سویه BL21 منتقل گردید. باکتری‌های مذکور در محیط کشت LB حاوی آگار و آنتی بیوتیک کاناماسین با غلظت 50 میکروگرم در هر میلی­لیتر محیط کشت، به­مدت 16 ساعت کشت داده شدند.

انتخاب باکتری نوترکیب مناسب

از تک کلنی‌های رشد کرده بر روی محیط کشت حاوی کانامایسین، 3 کلنی انتخاب و به­صورت جداگانه در محیط کشت LB حاوی آنتی بیوتیک کاناماسین با غلظت 50 میکروگرم در هر میلی­لیتر محیط کشت، به­مدت 16 ساعت کشت داده شدند. از کلنی‌های شماره 1 الی 3، در محیط کشت حاوی گلیسرول استوک تهیه و در دمای منفی 80 درجه سلسیوس نگهداری شد. سپس از استوک‌های مذکور، در محیط کشت LB کشت شبانه تهیه شد. 10 میکرولیتر از باکتری‌های کشت شبانه در محیط کشت LB تلقیح شده، تا رسیدن به جذب نوری 5/0 -4/0 در طول موج 550 نانومتر، در شیکر انوباتور با دمای 37 درجه سلسیوس و 180 دور در دقیقه قرار داده شدند. با رشد باکتری‌ها و رسیدن محیط کشت به جذب نوری مورد نظر، قبل از القا، مقدار 500 میکرولیتر از محیط حاوی باکتری به­عنوان کنترل منفی برداشته شده، پس از سانتیرفیوژ در g6000 و به­مدت 12 دقیقه، رسوب حاصل در دمای منفی 20 درجه سلسیوس نگهداری شد. سپس بیان پروتئین با افزودن IPTG به­مقدار نهایی 1 میلی­مولار در هر میلی­لیتر محیط کشت، القا شد. دمای انکوباتور بر روی 27 درجه سلسیوس و دور شیکر بر روی 150 دور دقیقه تنظیم گردید. پس از 24 ساعت، باکتری‌ها با استفاده از سانتریفیوژ با  g6000 و به­مدت 12 دقیقه جمع­آوری و رسوب‌های حاصل در دمای منفی بیست درجه سلسیوس نگهداری شدند. رسوب‌های جمع­آوری شده قبل و بعد از القا بیان پروتئین، در ژل پلی اکریل آمید و در حضور سدیم دو دسیل سولفات (SDS-PAGE) الکتروفورز شد.

بیان پروتئین نوترکیب

به­منظور بیان پروتئین از استوک کلنی شماره 2 در محیط کشت LB کشت شبانه تهیه شد، سپس 10 میکرو لیتر از کشت شبانه به 50 میلی­لیتر محیط کشت LB حاوی کانامایسین با غلظت 50 میکروگرم در هر میلی­لیتر محیط کشت تلقیح شد و در شیکر انکوباتور با دمای 37 درجه سلسیوس و 180 دور در دقیقه تا رسیدن به جذب نوری 5/0 4/0 در طول موج 550 نانومتر نگهداری شد. با رسیدن به جذب نوری موردنظر، با استفاده از IPTG با غلظت نهایی 1 میلی­مولار در هر میلی­لیتر محیط کشت، بیان پروتئین القا شده، شیکر انکوباتور روی دمای 27 درجه سلسیوس و 150 دور در دقیقه تنظیم گردید. پس از 24 ساعت باکتری‌ها با استفاده از سانتریفیوژ در g 8000 و به­مدت 14 دقیقه جمع­آوری شدند. محلول رویی دور ریخته شد و رسوب باکتری‌ها را در بافر لیز حاوی Tris-HCl (pH:8) 50 میلی­مولار، EDTA  2 میلی­مولار و NaCl  100 میلی­مولار به­صورت سوسپانسیون درآورده، با سونیکاسیون روی یخ با قدرت 80 درصد و 7/0 پالس در دقیقه ، طی 5 چرخه زمانی (45 ثانیه سونیکیت و 1 دقیقه استراحت)، دیواره باکتری شکسته شد. سپس محلول فوق در دمای 4 درجه سلسیوس و g 18000 به­مدت 14 دقیقه سانتریفوژ شد. محلول رویی حاوی پروتئین نوترکیب در دمای 4 درجه سلسیوس تا زمان تخلیص نگهداری شد.

خالص­سازی پروتئین نوترکیب

از ستون کروماتوگرافی تمایلی با رزین نیکل- سفاروز با حجم یک میلی­لیتر برای تخلیص پروتئین نوترکیب استفاده شد. برای این منظور از بافرهای تعادل، شستشو و خارج کننده با غلظت­های مختلف ایمیدازول طبق جدول شماره 1 استفاده گردید. بدین ترتیب که ابتدا با استفاده از بافر تعادل معادل 5 برابر حجم ستون (5 میلی­لیتر) ستون شستشو داده شده، به تعادل رسید. سپس 3 میلی­لیتر محلول حاصل از لیز باکتری­ها پس از فیلتر نمودن با فیلتر دارای منفذ 45/0 میکرومتر، از روی ستون نیکل-سفاروز عبور داده شد. پس از این مرحله ستون با استفاده از 10 میلی­لیتر بافر شستشو به­منظور خارج نمودن پروتئین­های اضافی شستشو شد. سپس با استفاده از بافر خروج با حجم 2 میلی­لیتر، پروتئین تخلیص شده از ستون نیکل سفاروز جدا و جمع­آوری گردید.

 

جدول 1- محلول­های مورد نیاز جهت خالص­سازی آنزیم کربوکسی پپتیداز نوترکیب  توسط زرین  نیکل-سفاروز

بافر اتصال (pH:8)

بافر شستشو (pH:8)

بافر خروج (pH:8)

Tris-HCl  50 میلی­مولار

Tris-HCl  50 میلی­مولار

Tris-HCl  50 میلی­مولار

NaCl (500 میلی­مولار)

NaCl (500 میلی­مولار)

NaCl (500 میلی­مولار)

Tween 20 (05/0 %)

Tween 20 (05/0 %)

Tween 20 (05/0 %)

ایمیدازول (5 میلی­مولار)

ایمیدازول (25 میلی­مولار)

ایمیدازول (250 میلی­مولار)

 

 

نمک­زدایی از پروتئین تخلیص شده

پروتئین تخلیص شده، توسط ستون نمک­زدایی و بافر Tris-HCl 50 mM (2/7 pH:) و با استفاده از دستگاه [14]FPLC شرکت AKTA Purifier نمک­زدایی شد و محلول پروتئینی جمع­آوری شده برای ادامه آزمایش‌ها در دمای 4 درجه سلسیوس نگهداری گردید.

سنجش فعالیت آنزیم کربوکسی پپتیداز 302

به­منظور سنجش فعالیت آنزیم، محلولی به حجم 300 میکرولیتر شامل بافر Tris-HCl 50 میلی­مولار، ZnCl2 1/0 میلی­مولار، NaCl 5 میلی­مولار و اسید فولیک 5 میکرومولار تهیه و pH آن معادل 2/7 تنظیم شد. سپس 100 میکرولیتر آنزیم کربوکسی پپتیداز (بافر Tris-Hcl 50 میلی­مولار، ZnCl2 1/0 میلی­مولار، NaCl 5 میلی­مولار) به محلول مذکور اضافه شد. با توجه­به این­که دمای بهینه رشد باکتری کوهنلا A01 حدود 50 درجه سلسیوس است، هر دو محلول قبل از مخلوط شدن با یکدیگر، به­مدت 10 دقیقه در دمای 50 مذکور پیش انکوبه شده بودند. بلافاصله پس از اضافه نمودن آنزیم، کاهش جذب در طول موج 368 نانومتر و با فواصل یک دقیقه­ای تا زمان ثابت شدن جذب اندازه‌گیری شد (14،13) و منحنی کاهش جذب در طول زمان رسم شد. شیب خط مذکور به­دست آمده، تغییرهای جذب به ازای هر دقیقه (ΔOD/min) محاسبه شد. هر واحد (U) فعالیت آنزیم معادل کاهش غلظت اسید فولیک برحسب میکرومول در دقیقه است. به­منظور محاسبه فعالیت آنزیم از فرمول زیر استفاده شد:

L برابر با 1 سانتی­متر و طول مسیری است که نور طی نموده است (طول کووت مورد استفاده) و ε ضریب خاموشی است که برابر با گزارش موجود در مراجع معادل M-1cm-1 7410 است (15).

یافته ­ها

پیش‌بینی خصوصیت­های بیوشیمیایی آنزیم کربوکسی پپتیداز 302

وزن مولکولی آنزیم کربوکسی پپتیداز 302 برابر با 6/41 کیلو دالتون، شاخص ناپایداری[15] پروتئین نوترکیب مورد بررسی 64/36 و شاخص آلیفاتیک[16] آن معادل 01/94 است.

پیش­بینی ساختار دوم

برای ساختمان دوم آنزیم کربوکسی پپتیداز نوترکیب مورد بررسی، 34 درصد مارپیچ آلفا، 26 درصد صفحات بتا، 5 درصد نواحی فاقد ساختار و 35 درصد شامل لوپ و سایر ساختارها پیش­بینی شد که در شکل 1 مشاهده می‌گردد.

برآورد همترازی ساختمان دوم

توالی پروتئینی آنزیم کربوکسی پپتیداز 302، حدود 80 درصد با  آنزیم متالوپپتیداز باکتری پائنی باسیلوس گونه cl141a مشابهت دارد. ولی با توجه­به این­که کریستالوگرافی آنزیم مذکور منتشر نشده است، از زنجیره A آنزیم کربوکسی پپتیداز G2 که 95 درصد از طول آن با آنزیم مورد بررسی، دارای مشابهت 29 درصدی است، استفاده شد که نتایج آن در شکل 2 مشاهده می‌شود.

بررسی وجود توالی پپتید نشانه در پروتئین نوترکیب

براساس بررسی انجام شده آنزیم کربوکسی پپتیداز نوترکیب باکتری کوهنلا A01 فاقد هر گونه پپتید نشانه بوده، این پروتئین از غشاء باکتری به محیط کشت ترشح نمی‌گردد.

ارتباط فیلوژنیتیک آنزیم کربوکسی پپتیداز 302 با سایر آنزیم­ها

با ایجاد همترازی بین توالی پروتئینی آنزیم کربوکسی پپتیداز 302 با سایر آنزیم­ها، بیش­ترین قرابت بین این آنزیم و آنزیم متالوکربوکسی پپتیداز از خانواده بزرگ[17] M20 در باکتری پائنی باسیلوس مشاهده شد (شکل 3).

انتخاب نمونه کشت داده شده باکتری نوترکیب مناسب

از بین نمونه‌های انتخاب شده، یک کلنی که پروتئین بیش­تری را بیان کرده بود، انتخاب شد (شکل 4). کلیه آزمایش‌های بعدی با استفاده از پروتئین بیان شده توسط باکتری‌های به­دست آمده از استوک کلنی مذکور انجام شده است.

 

شکل 1- ساختار دوم پیش­بینی شده توسط سایت Phyre2 برای آنزیم کربوکسی پپتیداز نوترکیب باکتری کوهنلا A01، ریشه اسیدآمینه‌های مشخص شده با رنگ قرمز نشان­دهنده مناطق دارای احتمال بالای اطمینان و ریشه­های مشخص شده با رنگ آبی تیره، مناطق دارای احتمال اطمینان ضعیف هستند.

شکل 2 هم­ترازی پیش­بینی ساختار دوم آنزیم کربوکسی پپتیداز نوترکیب باکتری کوهنلا A01 با زنجیره A آنزیم کربوکسی پپتیداز G2 باکتری سودوموناس نژاد RS-16 . نواحی اضافه شده و حذف شده نسبت­به توالی الگو به­ترتیب با رنگ قرمز تیره و نارنجی مشخص شده است. ریشه اسیدآمینه‌های تشکیل دهنده ناحیه فعال آنزیم الگو، با کادر قرمز رنگ مشخص شده‌اند.

 

شکل 3- درخت فیلوژنتیک : بیش­ترین قرابت بین کربوکسی پپتیداز 302 با خانواده بزرگ متالوکربوکسی پپتیداز M20 در باکتری پائنی باسیلوس وجود دارد.  

 

شکل 4 تصویر A: ستون M شاخص وزن مولکولی پروتئین، ستون‌های 1 الی 3 به­ترتیب کلنی­های 1 تا 3 قبل از القا توسط IPTG . تصویر B: ستون M شاخص وزن مولکولی پروتئین، ستون‌های 4 الی 6 به­ترتیب کلنی­های 1 تا 3، بیست و چهار ساعت پس از القا توسط IPTG .

 

 

بیان و خالص­سازی پروتئین

با استفاده از IPTG بیان پروتئین القا شد، به­دلیل استفاده از وکتور pET26b(+) پروتئین نوترکیب بیان شده دارای دنباله هیستیدنی است. با استفاده از ستون حاوی رزین نیکل سفاروز خالص­سازی پروتئین انجام شد و باند پروتئین با وزن مولکولی kDa 6/41 با استفاده از الکتروفورز در ژل پلی اکریل آمید در حضور SDS مشاهده شد (شکل 5).

نمک­زدایی از پروتئین تخلیص شده

به ازای هر میلی­لیتر آنزیم تخلیص شده، محلول نمک­زدایی شده از آغاز پیک در طول موج 280 نانومتر تا پایان آن جمع­آوری گردید (حدود 2 میلی­لیتر) و محلول حاوی نمک و ایمیدازول از لحظه افزایش پیک هدایت الکتریکی تا زمانی که این موج دوباره به­حالت ثابت بر گردد، دور ریز شد (شکل 6).

 

شکل 5 تخلیص پروتئین با استفاده از ستون کروماتوگرافی تمایلی نیکل سفاروز. ستون M: شاخص وزن مولکولی پروتئین، ستون 1: پروتئین تخلیص شده. ستون 2: محلول جمع­آوری شده پس از شستشو با بافر شستشو. ستون 3: محلول حاصل از لیز شدن باکتری‌ها، پس از عبور از ستون نیکل سفاروز

شکل 6 نمک­زدایی از پروتئین خالص شده با استفاده از دستگاه FPLC : کادر قرمز رنگ نشان­دهنده اولین تزریق به دستگاه است. پیک آبی رنگ A نشان­دهنده خروج پروتئین نوترکیب از ستون نمک­زدایی، پیک قهوه­ای رنگ B نشان­دهنده خروج NaCl از ستون و پیک آبی رنگ C نشان دهنده خروج ایمیدازول از ستون است.

سنجش فعالیت آنزیم کربوکسی پپتیداز 302

پس از اضافه نمودن آنزیم مورد بررسی به محلول واکنش کاهش جذب در طول موج 368 نانومتر مشاهده شد که نشان­دهنده تجزیه اسید فولیک به پتروئیک اسید و اسید گلوتامیک است. فعالیت آنزیم کربوکسی پپتیداز 302 معادل U/ml 179 محاسبه شده است. همان­طور که در شکل A-7 مشاهده می‌شود فولیک اسید توسط آنزیم کربوکسی پپتیداز G به پتروئیک اسید و گلوتامات تجزیه می­شود که فولات دارای جذب در طول موج 368 نانومتر بوده، محصولات حاصل از واکنش آنزیمی در طول موج مذکور فاقد جذب هستند. در شکل B-7 نمودار تغییرات جذب در دقیقه نشان داده شده است.

 

 

 

 

شکل 7- A: تجزیه اسید فولیک توسط آنزیم کربوکسی پپتیداز G (13). B: نمودار کاهش جذب اسید فولیک در دقیقه ناشی از فعالیت کربوکسی پپتیداز 302. از دقیقه یک به بعد به­علت کاهش غلظت سوبسترا، شیب تغییرات جذب کاهش شدید پیدا کرده است و بنا براین در محاسبه فعالیت منظور نشده است.

 

بحث

آنزیم کربوکسی پپتیداز 302 از 382 ریشه اسیدآمینه و آنزیم کربوکسی پپتیداز G2 (آنزیم الگو) از 393 ریشه اسیدآمینه تشکیل شده است. هر دو آنزیم دارای قرابت نزدیک با خانواده بزرگ متالوکربوکسی پپتیداز بوده، برای عملکرد خود نیاز به حضور یون Zn2+ دارند. آنزیم کربوکسی پپتیداز 302 در مقایسه با کربوکسی پپتیداز G2 (آنزیم الگو) 11 ریشه اسیدآمینه کم­تر دارد ولی همان­گونه که در جدول 2 مشاهده می‌شود در درصد ساختارهای مارپیچ آلفا، صفحات بتا، لوپ و کویل و در نهایت نواحی فاقد ساختار، تفاوت چندانی بین این دو آنزیم مشاهده نمی­شود. در برآورد هم­ترازی این دو آنزیم که در شکل 2 نشان داده شده است؛ مقایسه از ریشه اسیدآمینه شماره 6 کربوکسی پپتیداز 302 و ریشه اسیدآمینه شماره 36 آنزیم الگو آغاز شده - قابل ذکر است که 22 ریشه اسیدآمینه از سمت انتهای آمینی آنزیم الگو، پپتید نشانه بوده و در هم­ترازی لحاظ نشده است- و  بیش­ترین همسانی در اسیدآمینه‌هایی مشاهده می‌گردد که در اطراف اسیدآمینه‌های تشکیل دهنده جایگاه فعال آنزیم الگو قرار دارند به­طوری­که این همسانی در نواحی بین ریشه اسیدآمینه‌های 80 الی 111 و 140 الی 169 آنزیم کربوکسی پپتیداز 302 به­ترتیب حدود 52 و 59 درصد است. از سوی دیگر از شش ریشه اسیدآمینه‌های تشکیل دهنده ناحیه فعال کربوکسی پپتیداز G2، محل قرار گرفتن و نوع اسیدآمینه در پنج ریشه اسیدآمینه آن با آنزیم کربوکسی پپتیداز 302 مطابقت داشته، در مورد اسیدآمینه ششم نیز فقط شیفتی به اندازه یک ریشه اسیدآمینه مشاهده می‌گردد و نوع اسیدآمینه‌ها یکسان است و به­احتمال در آنزیم کربوکسی پپتیداز 302 نیز ریشه‌ اسیدآمینه‌های His80، Asp109، Glu143، Glu144، Glu168 و His152 تشکیل دهنده جایگاه فعال خواهند بود.

 

جدول 2: مقایسه ساختمان دوم پیش­بینی شده برای آنزیم کربوکسی پپتیداز 302 و ساختمان دوم آنزیم‌ کربوکسی پپتیداز G2 (آنزیم الگو)

کربوکسی پپتیداز

تعداد اسیدآمینه

درصد ماریچ آلفا

درصد صفحات بتا

درصد نواحی فاقد ساختار

درصد لوپ و کویل

مرجع

302

382

34

26

5

35

این مطالعه

G2

393

37

5/25

75/3

75/33

(7)

 

 

سیستم بیانی pET یکی از سیستم‌های بیانی قوی است که برای بیان پروتئین‌های نوترکیب در پروکاریوت‌ها به­کار می‌رود، با توجه­به این­که ژن کربوکسی پپتیداز کوهنلا A01 قبلا در باکتری اشرشیاکلی سویه DH5α و در داخل وکتور pET26b(+) قرار داده شده بود (12)؛ باکتری اشرشیاکلی سویه BL21 به­عنوان میزبان بیانی انتخاب شد. هر چند یکی از معایب سیستم بیانی pET ترشح پروتئین به خارج از سلول تحت شرایط غیرالقایی است؛ اما القاء بیان پروتئین موردنظر با استفاده از IPTG باعث می‌شود این مشکل بر طرف گردد (16). هم­چنین پس از بررسی توالی آنزیم کربوکسی پپتیداز 302 با استفاده از سرور SignalP مشخص شد  که در داخل توالی پروتئینی این آنزیم، هیچ توالی مشابه با سیگنال­های ترشحی وجود ندارد. البته در صنعت داروسازی برای تولید آنزیم کربوکسی پپتیداز G2 از پپتید نشانه استفاده شده است تا فرآیند تولید آن با سهولت بیش­تری همراه گردد. باقی­ماندن آنزیم نوترکیب کربوکسی پپتیداز 302 پس از بیان در داخل سلول (در مقیاس آزمایشگاهی) دارای مزیت است به­طوری­که این مسأله هرچند مرحله شکستن سلول را به فرآیند تخلیص پروتئین اضافه می‌کند، اما مانع از تجزیه پروتئین نوترکیب در محیط -توسط پروتئازهایی که از سلول‌های مرده رها می‌شوند شده، از سوی دیگر امکان نگهداری طولانی مدت باکتری‌هایی که آنزیم در آن‌ها بیان شده است را در دمای منفی بیست الی منفی هشتاد درجه سلسیوس فراهم می‌کند.

از آنجایی­که کربوکسی پپتیدازها در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند، لذا پایدار بودن این آنزیم‌ها طی فرآیندهای صنعتی، نقش بسیار مهمی در کارایی و افزایش پتانسیل استفاده آن‌ها در صنعت دارا می‌باشد. همچنین در صورتی که آنزیم در محیط‌های in vivo مورد استفاده قرار گیرد، پایداری آن در برابر سایر آنزیم‌های تجزیه کننده و عوامل تأثیرگذار بر نیمه­عمر آنزیم دارای اهمیت خواهد بود (17). شاخص ناپایداری یکی از شاخص‌هایی است که می‌تواند تا حدی نشان­دهنده پایداری آنزیم در محیط‌های in vivo باشد. این شاخص برای آنزیم کربوکسی پپتیداز معادل 64/36 و برای آنزیم کربوکسی پپتیداز G2 معادل 33/25 است. با توجه­به اعداد مذکور، آنزیم کربوکسی پپتیداز 302 از جمله آنزیم‌های پایدار محسوب می‌گردد ولی در مقایسه، پایداری آنزیم کربوکسی پپتیداز G2 بیش­تر از آن است. هم­چنین دارا بودن مقاومت گرمایی، علاوه­بر افزایش نیمه­عمر آنزیم، موجب سهولت تولید، تخلیص، نگهداری و استفاده شده، در برخی از موارد افزایش تنوع کاربرد را نیز به­دنبال خواهد داشت. شاخص آلیفاتیک، نشان­دهنده میزان حضور اسیدآمینه‌های آلانین، والین، لوسین و ایزولوسین در پروتئین است، این اسیدهای آمینه دارای زنجیره جانبی آبگریز هستند و هر چه مقدار این اسیدهای آمینه در پروتئینی بیش­تر باشد مقاومت گرمایی آن پروتئین افزایش خواهد یافت (18). آنزیم کربوکسی پپتیداز 302 با شاخص آلیفاتیک 01/94 دارای مقاومت گرمایی است. البته با توجه­به این­که باکتری کوهنلا A01 از باکتری­های گرمادوست به­شمار می‌رود، وجود درصد بالایی از اسیدهای آمینه آبگریز و در نتیجه مقاومت گرمایی در آنزیم کربوکسی پپتیداز 302 مورد انتظار بود.

با توجه­به این­که دمای بهینه رشد باکتری کوهنلا A01 حدود 50 درجه سلسیوس است، به­منظور بررسی فعالیت آنزیم کربوکسی پپتیداز 302، دمای 50 درجه سلسیوس انتخاب شد و واکنش آنزیمی در pH معادل 2/7 و در حضور یون روی صورت گرفت. آنزیم کربوکسی پپتیداز G2 یک متالوکربوکسی پپتیداز وابسته­به روی است به­نحوی­که در صورت عدم حضور یون روی، آنزیم مذکور فاقد فعالیت آنزیمی است که این مسأله برای آنزیم کربوکسی پپتیداز 302 نیز صادق بود و این آنزیم نیز بدون حضور یون روی، کارایی از خود نشان نمی­دهد (جدول 3).

همانند کربوکسی پپتیداز G2 که می­تواند ریشه گلوتامات را از متوترکسات جدا کند (19) کربوکسی پپتیداز G استخراج شده از باکتری Xenophilus azovorans SN213 با نام کربوکسی پپتیداز Xen G2 نیز قادر به این کار است (20). هم­چنین نوع دیگری از آنزیم کربوکسی پپتیداز G قادر است علاوه­بر ریشه گلوتامات، ریشه آسپارات را نیز از انتهای کربوکسیل زنجیره پپتیدی جدا نماید و با نام کربوکسی پپتیداز G3 معرفی شده است (21). برخی از خصوصیت­های بیوشیمیایی آنزیم کربوکسی پپتیداز 302 در مقایسه با کربوکسی پپتیدازهای G2 و G3 در جدول 3 نشان داده شده‌اند.


جدول 3: مقایسه برخی از خصوصیت­های بیوشیمیایی آنزیم‌های کربوکسی پپتیدازهای 302 ، G2 و G3

کربوکسی پپتیداز

فعالیت آنزیم

(U/ml)

وزن مولکولی

(kDa)

pI

کوفاکتور

سوبسترا

شاخص آلیفاتیک

شاخص ناپایداری

مرجع

302

179

60/41

75/5

روی

فولات

01/94

64/36

این مطالعه

G1

22/1

46

-

روی

فولات

-

-

(13)

G2

281

80/41

8/7

روی

فولات

18/93

33/25

(19)

Xen G2

3/24

76/41

-

روی

متوترکسات

-

-

(20)

G3

7/26

60

22/6

روی، کلسیم

پلی گلوتامات

پلی آسپارتات

-

-

(21)

 

 

نتیجه­ گیری

فولات­ها به­عنوان کوآنزیم در بسیاری از مسیرهای بیوشیمیایی از جمله سنتز DNA نقش دارند. بنابراین استفاده از یک سیستم کاهنده فولات باعث توقف رشد سلول­های سرطانی خواهد شد (22). در حال حاضر در صنایع دارویی از آنتاگونیست‌های فولات مانند متوترکسات، لوکوورین و 5 متیل تترا هیدروفولیک اسید به­عنوان موادی که در رقابت با اسید فولیک موجب مهار آنزیم تترا هیدرو فولات ردوکتاز - که نقش اساسی در سنتر پورین­ها و پریمیدین­ها دارد- می‌شوند، در درمان برخی از سرطان‌ها استفاده می‌گردد. متوترکسات یکی از داروهایی است که به وفور برای جلوگیری از رشد سریع سلول‌های سرطانی مورد استفاده قرار می‌گیرد (23). متأسفانه افزایش سطح سرمی متوترکسات در بیمارانی که با استفاده از این دارو تحت درمان قرار می‌گیرند، در دراز مدت به نارسایی کبد و کلیه می‌انجامد. از این رو استفاده از دارویی که قادر به تجزیه متوترکسات به مواد بی­ضرر باشد، ضروری خواهد بود. در حال حاضر آنزیم کربوکسی پپتیداز G2 که از باکتری سودوموناس نژاد RS-16 تهیه شده است با نام تجاری Voraxaze برای کاهش سطح سرمی متوترکسات مورد استفاده قرار می‌گیرد که دمای نگهداری مناسب آن 8-2 درجه سلسیوس است (24). ولی آنزیم­هایی که از میکروارگانیسم های گرمادوست تهیه می‌شوند دارای پایداری حرارتی مناسبی هستند. از این رو، با توجه­به این­که کربوکسی پپتیداز نوترکیب باکتری کوهنلا A01 قادر به تجزیه فولات است، بررسی های بیش­تر در خصوص تعیین ساختار، خصوصیت­های بیوشیمیایی و سینتیکی، توانایی تجزیه متوترکسات و مقایسه کارایی آن با آنزیم کربوکسی پپتیداز G2 می‌تواند امکان بهینه­سازی و استفاده از این آنزیم را در صنایع دارویی مشخص سازد.

سپاسگزاری

این مقاله حاصل از بخشی از نتایج پایان­نامه دکتری زیست­شناسی سلولی و مولکولی دانشکده علوم نوین دانشگاه علوم پزشکی آزاد تهران است که با کد 22530554972021 در این دانشگاه به­ثبت رسیده است. هم­چنین از آقای مصطفی حاج هادی که مراحل کلونینگ این ژن را برعهده داشته‌اند و از پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست­فناوری که امکان این پژوهش را فراهم نمودند، کمال تشکر را داریم.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

منابع

1- Gomis X, Ruth F. Structure and Mechanism of Metallocarboxypeptidases. Crit Rev Biochem Mol Biol. 2008; 43:319–345.

2- Barrett A.J, Rawlings N.D, Woessner J.F. Handbook of Proteolytic Enzymes. 3rd Edition. London: Elsevier Academic Press; 2013

3- Hayashi R, Moore S, Stein W.H. Carboxypeptidase from Yeast. Biol. Chem. 1973; 218 (7): 2296-2302.

4- Ceruti1 R.J, Pirola M.B, Ramos E, Robert L, Rubiolo A.C, Sihufe G.A. Use of an Exogenous Carboxypeptidase to Accelerate Proteolysis in Reggianito Cheese. Czech J. Food Sci., 34, 2016 (5): 445455

5- Eck P. Recombinant DNA Technologies in Food. In: Eskin M. Shahidi F. Biochemistry of food. 3rd ed. Cambridge: academic Press; 2013. p. 503-556

6- Varga J, Toth B. Novel strategies to control mycotoxins in feeds: A review. Acta Vet Hung. 2005; 53(2):189-203

7- Rowsell S, Pauptit R.A, Tucker A.D, Melton R.G, Blow D.M, Brick P. Crystal structure of carboxypeptidase G2, a bacterial enzyme with applications in cancer therapy. Structure. 1997 5; 3: 337-347

8- Sadeghian I, Khalvati B, Ghasemi Y, Hemati S. TAT-mediated intracellular delivery of carboxypeptidase G2 protects against methotrexate-induced cell death in HepG2 cells. TAAP. 2018; 346: 9-18

9- Rattu M.A, Shah N, Lee J.M, Pham A.Q, Marzella N. Glucarpidase (Voraxaze), a Carboxypeptidase Enzyme for Methotrexate Toxicity.  P T. 2013; 38(12): 732, 741-744

10- Okai M, Yamamura A, Hayakawa K, Tsutsui S, Miyazono K, and et al. Insight into the transition between the open and closed conformations of Thermus thermophilus carboxypeptidase. Biochem Biophys Res. 2017; 484: 787-793.

11- Khaleghinejad S.H, Karkhane A.A, Motalleb G.R, Aminzadeh S, and Yakhchali B. Cloning, expression and characterization of chimeric Bacillus Thermocatenulatus Lipase in E. coli. Molecular and Cellular Research. 2015; 28 (2): 202-210

12- Hajhadi M, Cloning, Expression, Purification and Characterization of Carboxypeptidase G2 Enzyme from thermophile bacteria cohnella sp.A01 in Ecoli. Iran, Institute higher education of nourdanesh, 2016.

13- McCullough L, Chabner B.A and Berton R. Purification and Properties of Carboxypeptidase G1. Biological Chem. 1971; 246 (23): 7207-7213

14- Jeyaharan D, Aston P, Garcia-Perez A, Schouten J, Davis P, Dixon AM. Soluble expression, purification and functional characterization of carboxypeptidase G2 and its individual domains. Protein Expression and Purification. 2016; 127: 44-52

15- Carl C. Goldman L. Goldman P. The Enzymatic Hydrolysis of Methotrexate and Folic Acid. Biological Chem. 1966; 242 (12): 2933-2938

16- Rezaei S, Farhad Talebi A. Progress in Escherichia coli production of recombinant proteins. NCBMJ. 2020; 10 (38): 9-27

17- Guruprasad K, Reddy B, Pandit M. W. Correlation between stability of a protein and its dipeptide composition: a novel approach for predicting in vivo stability of a protein from its primary sequence. Protein Engineering. 1990, 4 (2): 155-161

18- Ikia A. Thermostability and aliphatic index of globular proteins. Biochem. 1980, 88: 1895-1898

19- Sherwood R.F, Melton R. G, Shakir M, Hughes A, Hughes P. Purification and properties of carboxypeptidase G2 from Pseudomonas sp. strain RS‐16. Eur. J. Biochem. 1985, 148: 447-453

20- Yasuda N, Kaneko M, Kimura Y. Isolation, Purification and Characterization of a New Enzyme from Pseudomonas sp. M-27, Carboxypeptidase G3. Biosci. Biotech. Biochem. 1992, 56 (10): 1536-1540

21- Rashidi F. B, Alqahtani A. D, Bashraheel S. S, Shaabani Sh, Groves M. R, Domling A, Goda S. K. Isolation and molecular characterization of novel glucarpidase: Enzymes to improve the antibody directed enzyme pro-drug therapy for cancer treatment. Plos one. 2018, 13 (4): 1-21

22- Chabner B.A, Chello PL, Berlino J.R. Antitumor Activity of a Folate-cleaving Enzyme, Carboxypeptidase G1. Cancer Research. 1972; 32: 2114-2119

23- Treon SP, Chabner B.A. Concepts in use of high-dose methotrexate therapy. Clinical Chemistry. 1996, 42 (8): 1322–1329

24- Ramsey L.B, Balis F.M, O'Brien M.M, Schmiegelow K, Pauley J.L and et al. Consensus Guideline for Use of Glucarpidase in Patients with High‐Dose Methotrexate Induced Acute Kidney Injury and Delayed Methotrexate Clearance. The Oncologist. 2018, 23 (1): 52-61

 


[1] - Proteolytic

[2] - Ocharotoxin

[3] - Mycotoxins

[4] - Methotrexate

[5] -Pseudomonas sp. Strain RS-16

[6] - Voraxaze

[7] - Paenibacillaceae

[8] - Isopropyl β- d-1-thiogalactopyranoside

[9] - HisTrap® HP affinity columns

[10] - HiTrap® Desalting Column

[11] - Fast protein liquid chromatography

[12] - SPECTROstar Nano

[13] - Signal Peptide

[14] - Fast protein liquid chromatography

2 - Aliphatic index

1 - Instability index                        

[17] - Super Family

نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: سلولی و مولکولی
دریافت: 1399/12/5 | پذیرش: 1400/2/22 | انتشار: 1400/3/31

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله تازه های بیوتکنولوژی سلولی - مولکولی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | New Cellular and Molecular Biotechnology Journal

Designed & Developed by : Yektaweb