گروه میکروبیولوژی دانشکدۀ علوم پایه، واحد لاهیجان، دانشگاه آزاد اسلامی، لاهیجان، ایران ، faezi_m@yahoo.com
چکیده: (321 مشاهده)
محیط باکتریها بهطور مداوم درحال تغییر است و آنها میبایست دائماً با شرایط جدید سازگار شوند. یکی از تنشها دمای محیط است. سازوکارهای عملکردی و مولکولیِ مختلفی در پاسخ به تنشهای حرارتی در باکتریها وجود دارد. هدف از این مطالعۀ مروری، بررسی مکانیسم پاسخهای عملکردی و مولکولی باکتریها در برابر تنش حرارتی است. حسگرهای مختلفی در باکتریها بهمنظور پاسخ در برابر تنشهای حرارتی شناساییشده است. این حسگرها عبارتند از: فاکتورهای سیگما، مهارکنندههای نسخهبرداری، حسگرهای حرارتی RNA، حسگرهای حرارتی DNA و چاپرونهای مولکولی. تنظیم ژنهای پاسخ به حرارت میتواند به شکل مثبت یا منفی باشد. در تنظیم مثبت از عوامل فاکتورهای سیگمای جایگزین استفاده و نسخهبرداری از یک سری پروموترهای انتخابشده انجام میشود. امّا در شکل منفی، تنظیم به شکل آبشاری از فرآیندهای نسخهبرداری انجام میشود. بیشترین اطلاعات بهدست آمده در زمینۀ تنظیم مثبت در باکتری اشرشیاکُلای انجام پذیرفته و مهمترین فاکتور تنظیمکننده، فاکتور سیگما 32 (32σ) است؛ پس از این فاکتور، فاکتور سیگما E (سیگما 24) است که در برابر حرارت القا و نسبت به تنشهای خارج سیتوپلاسمی، مانند تجمع پروتئینها واکنش نشان میدهد. در تنظیم منفی مهارکنندههای پروتئینی، مانند: HrcA، HspR، CtsR و RheA داری نقش میباشند. علاوهبر آن مولکولهای DNA، RNA و پروتئینهای مختلف بهعنوان دماسنج در پاسخ به درجۀ حرارت شناختهشدهاند که در این بررسیِ مروری به آنها پرداخته میگردد.
نوع مطالعه:
مقاله مروری |
موضوع مقاله:
سلولی و مولکولی دریافت: 1404/2/7 | پذیرش: 1404/1/14 | انتشار: 1404/1/14