دوره 8، شماره 29 - ( 10-1396 )                   جلد 8 شماره 29 صفحات 68-58 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mohammadi Babazeidi H, Hatami A, Barari M, Zare M J, Falaknaz M. Effect of Azospirillium on the morphological and physiological traits of basil (Ocimum basilicum) under salt stress.. NCMBJ 2018; 8 (29) :58-68
URL: http://ncmbjpiau.ir/article-1-1058-fa.html
محمدی بابازیدی هادی، حاتمی علی، براری مهرشاد، زارع محمد جواد، فلک ناز مهران. تاثیر باکتری آزوسپیریلوم بر ویژگی های مرفولوژیک و فیزیولوژیک گیاه دارویی ریحان(Ocimum basilicum) در شرایط تنش شوری. مجله تازه هاي بيوتكنولوژي سلولي و مولكولي. 1396; 8 (29) :58-68

URL: http://ncmbjpiau.ir/article-1-1058-fa.html


1. گروه زراعت(تکنولوژی بذر) دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران ، mohammadihadi45@yahoo.com
چکیده:   (5522 مشاهده)
سابقه و هدف:  تنش شوری یکی از عمده عوامل محدود کننده تولید محصولات زراعی می‌باشد. از طرفی کاهش میزان بارندگی و افزایش بی رویه گرما در چند سال گذشته سبب ایجاد تبخیر و تعرق بیشتر و تشدید اثر شوری در کاهش عملکرد گردیده است.
مواد و روش­ها: در این آزمایش اثر باکتری آزسپریلیوم بر خصوصیات مرفولوژیکی و فیزیولوژیکی گیاه دارویی ریحان در شرایط تنش شوری در قالب طرح فاکتوریل با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی 3 تکرار و 4 سطح شوری 2،4،6 و 0 (دسی زیمنس بر متر) و 2 سطح باکتری حضور و عدم حضور انجام شد.
یافته­ ها: نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که با افزایش سطوح تنش، بیشتر صفات تحت تأثیر قرار می‌گیرند. به طوری که این گیاه در سطوح پایین‌تر کمتر ولی در سطوح 4 دسی زیمنس بر متر شوری و سطح 6 دسی زیمنس بر متر به شدت کاهش عملکرد نشان داد.
بحث: این مطالعه نشان داد افزایش سطوح تنش باعث کاهش ارتفاع وزن خشک ریشه، طول ریشه و وزن زیست توده و نیز سبب کاهش تعداد برگ و شاخه فرعی و کلروفیل a، b و ab شد. همچنین تنش شوری با افزایش سطوح شوری، میزان نیتروژن و پروتئین و پرولین را افزایش داد.
نتیجه گیری: نتایج بدست آمده نشان می‌دهند که باکتری آزوسپیریلوم بر اکثر خصوصیات فیزیولوژیک و مرفولوژیک گیاه در شرایط تنش اثر مثبت داشته و توانسته است با ایجاد شرایط مناسب‌تر رشد تا حدودی اثر سوء تنش را کنترل نماید اثر متقابل باکتری و تنش شوری نیز بر اکثر صفات معنی دار بود.
متن کامل [PDF 586 kb]   (2194 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: فیزیولوژی
دریافت: 1396/12/8 | پذیرش: 1396/12/8 | انتشار: 1396/12/8

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله تازه های بیوتکنولوژی سلولی - مولکولی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | New Cellular and Molecular Biotechnology Journal

Designed & Developed by : Yektaweb