[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 8، شماره 29 - ( 10-1396 ) ::
جلد 8 شماره 29 صفحات 58-68 برگشت به فهرست نسخه ها
تاثیر باکتری آزوسپیریلوم بر ویژگی های مرفولوژیک و فیزیولوژیک گیاه دارویی ریحان(Ocimum basilicum) در شرایط تنش شوری
هادی محمدی بابازیدی ، علی حاتمی، مهرشاد براری، محمد جواد زارع، مهران فلک ناز
1. گروه زراعت(تکنولوژی بذر) دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران ، mohammadihadi45@yahoo.com
چکیده:   (1146 مشاهده)
سابقه و هدف:  تنش شوری یکی از عمده عوامل محدود کننده تولید محصولات زراعی می‌باشد. از طرفی کاهش میزان بارندگی و افزایش بی رویه گرما در چند سال گذشته سبب ایجاد تبخیر و تعرق بیشتر و تشدید اثر شوری در کاهش عملکرد گردیده است.
مواد و روش­ها: در این آزمایش اثر باکتری آزسپریلیوم بر خصوصیات مرفولوژیکی و فیزیولوژیکی گیاه دارویی ریحان در شرایط تنش شوری در قالب طرح فاکتوریل با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی 3 تکرار و 4 سطح شوری 2،4،6 و 0 (دسی زیمنس بر متر) و 2 سطح باکتری حضور و عدم حضور انجام شد.
یافته­ ها: نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که با افزایش سطوح تنش، بیشتر صفات تحت تأثیر قرار می‌گیرند. به طوری که این گیاه در سطوح پایین‌تر کمتر ولی در سطوح 4 دسی زیمنس بر متر شوری و سطح 6 دسی زیمنس بر متر به شدت کاهش عملکرد نشان داد.
بحث: این مطالعه نشان داد افزایش سطوح تنش باعث کاهش ارتفاع وزن خشک ریشه، طول ریشه و وزن زیست توده و نیز سبب کاهش تعداد برگ و شاخه فرعی و کلروفیل a، b و ab شد. همچنین تنش شوری با افزایش سطوح شوری، میزان نیتروژن و پروتئین و پرولین را افزایش داد.
نتیجه گیری: نتایج بدست آمده نشان می‌دهند که باکتری آزوسپیریلوم بر اکثر خصوصیات فیزیولوژیک و مرفولوژیک گیاه در شرایط تنش اثر مثبت داشته و توانسته است با ایجاد شرایط مناسب‌تر رشد تا حدودی اثر سوء تنش را کنترل نماید اثر متقابل باکتری و تنش شوری نیز بر اکثر صفات معنی دار بود.
واژه‌های کلیدی: خاک‌ های بیابانی، اکتینو میسیت ها، خواص ضد میکروبی
متن کامل [PDF 586 kb]   (209 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله تحقیقی | موضوع مقاله: فیزیولوژی
دریافت: ۱۳۹۶/۱۲/۸ | پذیرش: ۱۳۹۶/۱۲/۸ | انتشار: ۱۳۹۶/۱۲/۸
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA code


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mohammadi Babazeidi H, Hatami A, Barari M, Zare M J, Falaknaz M. Effect of Azospirillium on the morphological and physiological traits of basil (Ocimum basilicum) under salt stress.. NCMBJ. 2018; 8 (29) :58-68
URL: http://ncmbjpiau.ir/article-1-1058-fa.html

محمدی بابازیدی هادی، حاتمی علی، براری مهرشاد، زارع محمد جواد، فلک ناز مهران. تاثیر باکتری آزوسپیریلوم بر ویژگی های مرفولوژیک و فیزیولوژیک گیاه دارویی ریحان(Ocimum basilicum) در شرایط تنش شوری. مجله تازه هاي بيوتكنولوژي سلولي و مولكولي. 1396; 8 (29) :58-68

URL: http://ncmbjpiau.ir/article-1-1058-fa.html



دوره 8، شماره 29 - ( 10-1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله تازه های بیوتکنولوژی سلولی - مولکولی New Cellular and Molecular Biotechnology Journal
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 3792