سابقه و هدف. مخاطرات ژنوتوکسیسیتی ( سموم تاثیر گذار بر روی ژن ها ) یکی از نگرانیهای سازمانهای محافظ محیط زیست میباشد. ژنوتوکسین ها موادی هستند که باعث بوجود آمدن تغییرات قابل توارث در ماده ژنتیکی سلول های جنینی، اسپرماتوسیت ها و اووسیت ها، می شوند. با توجه به اینکه چنین مخاطراتی ممکن است از آب ناشی شود، برای ارزیابی آنها انجام آزمونهای آزمایشگاهی آب با استفاده از ارگانیسمهایی که در این محیط زندگی میکنند، ضروری میباشد. این مقاله اثرات ژنوتوکسیسیتی در محیطهای آبی را روی لاروهای گونه آمفیبین زنوپوس لاویس بررسی میکند.
مواد و وروش ها. زنوپوس لاویس گونه ای از قورباغه آبزی آفریقای جنوبی از جنس زنوپوس است که دارای 12 سانتی متر طول با سر و بدن مسطح بدون گوش و زبان خارجی می باشد. ارگانیسمهای مورد آزمون در مدت 12 روز در معرض محدودهای از غلظتهای نمونه تحت آزمون قرار میگیرند. یک کنترل بدون نمونه ( کنترل منفی ) و یک کنترل با یک ماده مرجع ژنوتوکسیک ( کنترل مثبت ) در شرایط یکسان بهطور موازی مورد آزمون قرار میگیرند.
یافته ها. با استفاده از کنترل مثبت، کیفیت معرف بیولوژیکی بررسی و آزمون تائید میشود. میزان گلبولهای قرمز با میکرونوکلئی برای هر غلظت از نمونه تحت آزمون و برای محلولهای کنترل تعیین میشود. میزان گلبولهای قرمز با میکرونوکلئی برای هر غلظت با نتیجه کنترل منفی به منظور تعیین غلظتهایی که ژنوتوکسیک مثبت را القاء میکند، مقایسه میشود.
نتیجه گیری. مثبت بودن یک آزمون می تواند براساس نتایج معنی دار آماری در حداقل یکی از غلظت ها نسبت به کنترل منفی باشد و حداکثر غلظت، که سمیت حاد ایجاد کند، آزمون شده باشد و نتیجه آزمون مثبت باشد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |