یزدان ستاد سجاد، طاهری راحله، آجودانی هاتف. تولید سلولز میکروبی با استفاده از گونههای بومی سودوموناس لوتئولا. مجله تازه هاي بيوتكنولوژي سلولي و مولكولي. 1394; 5 (19) :53-60
URL: http://ncmbjpiau.ir/article-1-650-fa.html
دانشگاه آزاد اسلامی، واحد دامغان، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، دامغان، ایران ، sajjad.yazdansetad@gmail.com
چکیده: (7710 مشاهده)
سابقه و هدف: سلولز یکی از پرمصرفترین پلیمرهای زیستی جهت تولید کاغذ، منسوجات و مواد پزشکی میباشد. با توجه به محدودیت منبع اصلی سلولز و حفظ منابع طبیعی، یکی از روشهای جالب تولید سلولز روش میکروبی است. از طرف دیگر، به دلیل خالص نبودن سلولز گیاهی و همراهی با لیگنین و همی سلولز، استفاده از سلولز باکتریایی که پلیمری خالص می باشد، ارجحیت دارد. این مطالعه به منظور جداسازی باکتری بومی سودوموناس لوتئولا جهت تولید سلولز و بررسی کیفیت و کمیت تولید سلولز توسط آن انجام گرفت.
مواد و روشها: چندین نمونه از سرکههای محلی، آبمیوهها و میوهها در محیط هسترین-شرام آگار کشت داده شدند. باکتری سودوموناس لوتئولا با آزمونهای بیوشیمیایی جداسازی و با روش تایپینگ مولکولی تایید شد. پس از کشت باکتری در محیط هسترین-شرام براث، سلولز در محیط تولید شد. لایه سلولزی تولید شده، پس از تیمار با SDS و NaOH خالص سازی و خشک گردید. در نهایت، هضم آنزیمی با سلولاز و بررسی با میکروسکوپ الکترونی نگاره (SEM) سلولز تولید شده را تایید کرد.
یافتهها: باکتری گرم منفی سودوموناس لوتئولا از نمونههای تهیه شده جداسازی شد. سپس باکتری در محیط هسترین-شرام براث کشت داده شد و پس از 6 روز گرماگذاری در 30 درجۀ سانتیگراد، سلولز تولید شد. نتایج هضم آنزیمی نشان دهندۀ حضور سلولز در محیط کشت باکتری بود. بررسی با میکروسکوپ الکترونی نگاره نیز نشان داد که سلولز تولید شده توسط این باکتری دارای ساختار فیبری و شبکهمانند است.
نتیجه گیری: این مورد، اولین گزارش تولید سلولز توسط جدایۀ بومی سودوموناس لوتئولادر ایران است. کیفیت و کمیت سلولز تولید شده توسط این باکتری در مقایسه با سلولز تولید شده با سویۀ استاندارد مطلوب ارزیابی شد، لذا به عنوان منبع جدید تولید سلولز معرفی میگردد.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی |
موضوع مقاله:
سلولی و مولکولی دریافت: 1394/4/24 | پذیرش: 1394/4/24 | انتشار: 1394/4/24