دوره 6، شماره 24 - ( 7-1395 )                   جلد 6 شماره 24 صفحات 96-87 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rajabi A, Gharib bolouk S, Kazemitabar S K, M. Sinaki1 J. Study of Peppermint mutant plant traits using mutagen EMS mutagenesis. NCMBJ 2016; 6 (24) :87-96
URL: http://ncmbjpiau.ir/article-1-898-fa.html
رجبی امیر، قریب بلوک سعید، کاظمی تبار سید کمال، مسعود سینکی جعفر. بررسی صفات گیاه موتانت نعناع فلفلی با روش استفاده از جهش‌زائی موتاژن EMS . مجله تازه هاي بيوتكنولوژي سلولي و مولكولي. 1395; 6 (24) :87-96

URL: http://ncmbjpiau.ir/article-1-898-fa.html


باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی، واحد دامغان، دامغان،ایران ، Amir.rajabi1368@gmail.com
چکیده:   (9769 مشاهده)

سابقه و هدف: موتاژن ­های شیمیایی با اثرهای موتاژنی، خزانه ژنی متنوعی را در منابع گیاهی ایجاد کرده و به عنوان یک ابزار تکمیلی در فرایند های به ­نژادی به کار گرفته می­ شوند. در این پژوهش به منظور ایجاد تغییر صفت های مورفولوژیک و تغییر در میزان مواد موثره در گیاه نعناع فلفلی از غلظت­ های مختلف ماده موتاژن اتیل متان سولفونات EMS در شرایط درون شیشه­ای و مزرعه استفاده شد.

مواد و روش ­ها: پژوهش به­ صورت شرایط درون شیشه­ ای و مزرعه با تعداد 4 تیمار و 4 تکرار در قالب طرح به طور کامل تصادفی انجام شد. از تیمارهای مختلف EMS شامل 0/0% (به عنوان شاهد)، 05/0% و 01/0% و 005/0% و مدت زمان‌های مختلف (24 و 48 ساعت) در شرایط درون شیشه ­ای و قسمت مزرعه ‌ای استفاده شد. ارزیابی‌ در داخل لوله آزمایش و مزرعه به طور همزمان انجام گرفت. پس از انتقال و رشد و نمو نمونه‌ها در شرایط in vitro، تیمارها با ماده جهش‌زا اتیل متان سولفونات مورد بررسی قرار گرفتند.

یافته­ ها­: نتایج این پژوهش نشان داد که استفاده از مواد جهش‌زا در محیط کشت MS نقش به سزایی در تغییر فنوتیپی این گیاه دارویی دارد. غلظت 01/0% EMS بهترین نتیجه معنی‌دار را در سطح 1%  داشته و از کشت ریزنمونه ‌های که شامل جوانه‌های جانبی و انتهایی بوده‌اند به ‌دست آورده که بر روی خصوصیت هایی هم چون طول ساقه، تعداد برگ و تعداد جوانه جانبی اثر داشت. هم چنین نتیجه آنالیز اسانس تیمارها نیز نشان داد که ماده اتیل متان سولفونات روی مواد اجزاء اسانس تاثیری نداشته است.

نتیجه گیری: استفاده از موتاژن EMS در گیاه نعناع فلفلی هم در نمونه ‌های کشت بافتی و هم در بوته ‌های تیمار شده در مزرعه باعث تحریک و رشد سریع جوانه ‌های جانبی گیاه شد که باعث افزایش سطح گیاه و در نتیجه افزایش عمل کرد گیاه شده بود. استفاده از غلظت‌ های بیش تر از 05/0% EMS در زمان‌ های 24و 48 ساعت باعث از بین رفتن نمونه ­های کشت بافتی و مزرعه‌ای شد.


متن کامل [PDF 494 kb]   (3918 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: بیوشیمی
دریافت: 1395/11/13 | پذیرش: 1395/11/13 | انتشار: 1395/11/13

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله تازه های بیوتکنولوژی سلولی - مولکولی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | New Cellular and Molecular Biotechnology Journal

Designed & Developed by : Yektaweb