سابقه و هدف: به منظور بررسی تأثیر آبیاری و تغذیه روی بر رشد و خواص آنتی اکسیدانی گیاه دارویی نعناع فلفلی (Menta piperita L.) آزمایشی در بهار 1392 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد خوی به اجرا درآمد.
مواد و روش ها: . آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار انجام شد. در این آزمایش تأثیر آبیاری در چهار سطح شامل 40، 60، 80 و 100 درصد رطوبت (FC) و تغذیه روی در چهار سطح شامل صفر، 5/2، 5 و 10 میلی گرم در کیلوگرم از منبع سولفات روی مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: نتایج آزمایش نشان داد که تأثیر آبیاری بر روی طول برگ، عرض برگ ، تعداد برگ، قطر ساقه اصلی، تعداد میان گره، تعداد شاخه های فرعی، ارتفاع گیاه، وزن تر و وزن خشک ساقه، وزن تر و وزن خشک برگ و وزن تر و خشک بوته معنی دار در سطح احتمال 1 درصد بود. هم چنین محلول پاشی روی، بر روی طول برگ، تعداد برگ، قطر ساقه، وزن تر و خشک برگ، وزن کل بوته و درصد اسانس معنی دار در سطح احتمال 1 درصد بود.
بحث: بیش ترین عمل کرد اسانس (81/20 کیلوگرم در هکتار) از تیمار 100% رطوبت به دست آمد. محلول پاشی روی بر روی عرض برگ، تعداد شاخه فرعی، ارتفاع و وزن خشک بوته در سطح دار احتمال 5 درصد معنی دار بود. به طوری که بیش ترین عمل کرد اسانس (75/15) از تیمار عدم محلول پاشی روی و تیمار 5/2 میلی گرم سولفات روی به دست آمد.
نتیجه گیری: توصیه می شود برای افزایش عمل کرد اسانس گیاه دارویی نعناع فلفلی از تیمار رطوبت 100% و محلول پاشی روی 5/2 میلی گرم استفاده گردد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |