اکبری شبنم، خلیل مقدم شیوا، قبه مریم، بیخوف تربتی مریم، شاه ولایتی اشرف سادات. بررسی اثرات ضد باکتریایی وآنتی اکسیدانی نانوذرات اکسید روی سنتز شده از Arthrospira platensis با هدف ترمیم زخم. مجله تازه هاي بيوتكنولوژي سلولي و مولكولي. 1404; 15 (58)
URL: http://ncmbjpiau.ir/article-1-1740-fa.html
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، واحد یادگار امام خمینی(ره) شهرری، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، shiva.moghaddam@yahoo.com
چکیده: (138 مشاهده)
سابقه و هدف: مراقبت از زخم ها بار مالی قابل توجهی بر نظام سلامت جامعه تحمیل می نماید. از مهم ترین عوامل کلیدی و موثر تاخیر در بهبود زخم، عفونت زخم وسطوح بالای گونه های اکسیژن فعال (ROS) می باشد. مطالعه حاضر به بررسی سنتز سبز نانوذرات اکسید روی (ZnO NPs) با استفاده از عصاره آبی آرتروسپیرا پلاتنسیس (Arthrospira platensis ) می پردازد.
مواد و روش ها: سنتز نانوذرات ZnO با طیف سنجی UV-Vis و FTIR مورد بررسی قرار گرفت و در نهایت برای فعالیت ضد باکتریایی به روش انتشار در چاهک آگار و فعالیت آنتی اکسیدانی با سنجش DPPH آزمایش گردید.
یافته ها: نتایج سنتز بیولوژیکی با استفاده از عصاره آبی آرتروسپیرا پلاتنسیس، شکل گیری یکنواخت و تشکیل گروه های عاملی موثر بر نانوذرات ZnO و اندازه متوسط نانوذرات تشکیل شده و پایداری ذرات معلق را توسط طیف هایFTIR, UV-VIS, DLS, ZETA Potential تایید کرد. نانوذرات سنتز شده فعالیت ضد باکتریایی خوبی در برابر باکتری های موثر در عفونت زخم مانند Escherichia coli (PTCC1399) و Pseudomonas aeruginosa (PTCC1430) را از خود نشان دادند. حداکثر قطر هاله عدم رشد باکتری E.coli برابر با 32 میلی متر در غلظت 40 میلی گرم بر میلی لیتر و درغلظت مشابه برای باکتری P.aeruginosa برابر با 34 میلی متر برآورد شد. هم چنین فعالیت آنتی اکسیدانی نانوذرات سنتز شده بیشترین مهار رادیکال آزاد DPPH با میزان 60/66 % در غلظت 25/9 میلی گرم بر میلی لیتر را نشان داد.
نتیجه گیری: استفاده از چنین روش بیولوژیکی ساده و مقرون به صرفه ای می تواند الگوی جایگزین مناسبی برای سنتز نانومواد در مقیاس بزرگ باشد، همچنین از نانوذرات سنتز شده به این روش می توان در تسریع روند بهبود زخم استفاده نمود.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی |
موضوع مقاله:
سلولی و مولکولی دریافت: 1404/2/8 | پذیرش: 1404/1/14 | انتشار: 1404/1/14