سابقه و هدف: هدف از این تحقیق تعیین شایع ترین عوامل باکتریال عفونت خون نوزادان بوده است. این مطالعه از نوع توصیفی مقطعی بوده که در طی سال های 85-1384 در بیمارستان شهید عارفیان ارومیه بر روی 402 نوزاد مشکوک به عفونت خون نوزادان انجام پذیرفت.
مواد و روش ها: پس از جمعآوری نمونه خون از این نوزادان و انجام کشت میکروبی، ارزیابی حساسیت آنتیبیوتیکی سویههای باکتریال جداسازی شده با به کارگیری روش انتشار دیسک منطبق با اصــــول کمیتـــه بینالمللی بالینی آزمایشگاه (CLSI) صورت پذیرفت.
یافتهها: از 402 نمونه خون مورد مطالعه، (9/8%) 36 کشت خون مثبت حاصل شد که شیوع عفونت در نوزادان پسر با (1/61%) 22 مورد بیشتر از نوزادان دختر با (9/38%) 14 مورد و از این نوزادان، 23 نوزاد حاصل زایمان طبیعی و 13 نوزاد حاصل زایمان سزارین بودند و رابطه معنی داری بین نوع زایمان و شیوع بیماری وجود نداشت (P=0/093). میانگین وزن 36 نوزاد 837 2117 گرم بود و رابطه معنیداری بین وزن کم هنگام تولد و افزایش شیوع عفونت مشاهده شد (P =0). شایع ترین میکروارگانیسمهای مولد عفونت خـــون نوزادان به ترتیب، استافیلوکوک کوآگولاز منــــفی (50 درصد) و کلبسیلا پنومونیه (4/19 درصد) بودند. بیشترین مقاومت باکتری های گرم مثبت به آمپی سیلین و سویههای گرم منفی به سفوتاکسیم و بیشترین حساسیت باکتری های گرم مثبت به وانکومایسین و سویههای گرم منفی به سیپروفلوکساسین و عامل خطرزای اصلی در ابتلا به عفونت، نارس بودن و وزن کم حین تولد بود.
نتیجه گیری: با توجه به افزایش شیوع عفونت با استافیلوکوک کوآگولاز منفی در این مطالعه و مطالعات مشابه، با درمان صحیح آنتیبیوتیکی منطبق با نتایج دقیق آنتیبیوگرام به همراه رعایت اصول بهداشتی در بخش زایمان، نوزادان و مراقبت های ویژه نوزادان و مراقبتهای مناسب قبل از تولد برای جلوگیری از تولد نوزاد نارس میتوان از مرگ و میر و ناتوانیهای حاصل از این بیماری کاست.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |