Ghadim M, Elmieh A, Rahmani nia F, Azarbayjani M A. Investigating the effect of aerobic exercise combined with berberine chloride consumption on liver cell apoptosis in diabetic male Wistar rats with streptozotocin. NCMBJ 2024; 14 (55) :19-30
URL:
http://ncmbjpiau.ir/article-1-1676-fa.html
قدیمی محسن، علمیه علیرضا، رحمانی نیا فرهاد، آذربایجانی محمدعلی. بررسی تاثیر توامان تمرین هوازی با مصرف بربرین کلراید بر آپوپتوز سلولهای کبدی در رتهای نر ویستار دیابتی شده با استرپتوزوتوسین. مجله تازه هاي بيوتكنولوژي سلولي و مولكولي. 1403; 14 (55) :19-30
URL: http://ncmbjpiau.ir/article-1-1676-fa.html
گروه تربیت بدنی، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران ، elmieh@iaurasht.ac.ir
چکیده: (744 مشاهده)
سابقه و هدف: دیابت یک بیماری مزمن است که بر روی متابولیسم قند یا گلوکز خون تاثیر میگذارد. این بیماری در شرایط مقاومت به انسولین در بدن ایجاد میشود. دیابت میتواند منجر به عوارض گوناگونی در بدن از جمله آسیب کبدی شود. بربرین میزان آسیبهای ناشی از استرس اکسیداتیو بر روی میتوکندری را کاهش و توان آنتی اکسیدانی بافت کبد را افزایش میدهد. تمرین ورزشی در بیماران دیابتی باعث بیوژنز میتوکندریایی میشود . بنابراین هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر تمرین هوازی همراه با مصرف بربرین کلراید با دوز متفاوت بر آپوپتوز سلولهای کبدی در رتهای نر دیابتی شده با استرپتوزوتوسین بود.
مواد و روش ها: در این مطالعه تجربی ٦٤ رت نر ویستار به صورت تصادفی به ٨ گروه ٨ تایی تقسیم شدند. گروه ها شامل گروه کنترل، دیابتی، دیابتی و مصرف بربرین کلراید با دوز mg/kg ۱۵، دیابتی و مصرف بربرین کلراید با دوز mg/kg ۳۰، دیابتی با تمرین هوازی مصرف بربرین کلراید با دوز mg/kg ۱۵، دیابتی با تمرین هوازی و مصرف بربرین کلراید با دوز mg/kg ۳۰، دیابتی با تمرین هوازی و گروه کنترل با تمرین هوازی تقسیم شدند. برای دیابتی کردن گروههای دیابتی از تزریق داخل صفاقی استرپتوزوتوسینmg/Kg ٦۰ در رتها استفاده شد. بربرین کلراید(mg/Kg ۱۵ و ۳۰) یک بار در روز به صورت خوراکی به صورت گاواژ خورانده شد. گروه های تمرین به مدت ٦ هفته تمرین هوازی با شدت ۵۰-۵۵ درصد اکسیژن مصرفی بیشینه انجام دادند. ٤٨ ساعت پس از آخرین جلسه تمرین، بافت کبد برای بررسی تغییرات پروتئین caspase3 استخراج گردید. با استفاده از روش TUNEL میزان آپوپتوز در بافت کبد ارزیابی شد. داده ها با استفاده از آزمون آنالیز واریانس یکطرفه و آزمون تعقیبی توکی تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها: در مطالعه حاضر موشهای دیابتی افزایش معنیداری را در آپوپتوز بافت کبد و بیان پروتئین caspase3 نشان دادند. تیمار حیوانات دیابتی با بربرین در دوز mg/Kg ۱۵ و ۳۰ منجر به کاهش معنیدار سلول های دچار آپوپتوز در موشهای دیابتی گردید. بیان پروتیئن caspase3 در گروه دیابتی با تمرین هوازی و مصرف بربرین کلراید با دوز mg/kg ۳۰ نسبت به گروه دیابتی و مصرف بربرین کلراید با دوز mg/kg ۱۵ کاهش معنیداری داشت.
نتیجهگیری: به نظر می رسد بربرین کلراید همراه با فعالیت ورزشی توانسته است از بروز آپوپتوز در بافت کبد پیشگیری کند و آسیب کبد ناشی از دیابت را بهبود بخشد.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی |
موضوع مقاله:
فیزیولوژی دریافت: 1401/12/11 | پذیرش: 1402/4/17 | انتشار: 1403/4/10