Emadzadeh M, Aarabi A, Aarabi Nazhvani F, Chiani M, Mehrabi M R. Investigating the effect of solvent and extraction method
on the amount of phenolic compounds and the antioxidant
activity of flax (Linum usitatissimum L.) oil seed. NCMBJ 2020; 10 (39) :19-28
URL:
http://ncmbjpiau.ir/article-1-1292-fa.html
عمادزاده محمد کریم، اعرابی اعظم، اعرابی ناژوانی فریناز، چیانی محسن، مهرابی محمدرضا. بررسی اثر حلال و روش استخراج بر مقدار ترکیبات فنولی و اثر آنتی اکسیدانی روغن دانه کتان Linum usitatissimum L.)). مجله تازه هاي بيوتكنولوژي سلولي و مولكولي. 1399; 10 (39) :19-28
URL: http://ncmbjpiau.ir/article-1-1292-fa.html
گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرضا، شهرضا، ایران ، aazam 9531@yahoo.com
چکیده: (3311 مشاهده)
سابقه و هدف: کتان نوعی دانه مغذی است که بهدلیل داشتن ترکیبهایی چون اسید چرب امگا 3 ، فیبر رژیمی، پروتئین و لیگنان میتواند سبب جلوگیری از بیماریهای قلبی عروقی و سرطان شود . این مطالعه با هدف بررسی تأثیر روش استخراج روغن بر راندمان استخراج و میزان مواد فنلی و آنتیاکسیدان انجام شد.
مواد و روش ها: در این پژوهش دو نوع دانه کتان زرد و قهوه ای جهت استخراج روغن با روش پرس سرد و حلال (پترولیوم اتر و اتانول) مورد استفاده قرار گرفت و میزان بازده استخراج و ترکیبهای فنولی و آنتی اکسیدانی آنها، مقایسه گردید.
یافته ها: نتایج نشان داد که استخراج روغن با روش پرس سرد از کتان زرد امکانپذیر نبود و فقط کنجاله حاصل شد. بازده استخراج روغن برای کتان زرد و قهوه ای با استفاده از حلال اتانول بهترتیب 55/0± 6/6 و15/1±3/42 و حلال پترولیوم اتر 98/0± 3/11 و 5/2 ± 03 /63 بهدست آمد. ارزیابی ترکیبهای فنولی کل و اثر آنتیاکسیدانی روغنهای استخراج شده با حلال و پرس سرد نشان داد که مقدار ترکیبهای فنولی استخراج شده با روش پرس سرد نسبت به روش حلال، تفاوت معناداری وجود دارد و همچنین حلال اتانول و پترولیوم اتر نیز تفاوت معناداری در استخراج ترکیبهای فنولی دارند.
نتیجه گیری: روش استخراج روغن بر میزان روغن استحصال شده بسیار مؤثر است. مقدار روغن موجود در تخم کتان قهوهای بهطور معنیداری بیشتر از تخم کتان زرد بوده ولی میزان ترکیبهای فنولی و آنتیاکسیدانتی آن کمتر از تخم کتان زرد است.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی |
موضوع مقاله:
سلولی و مولکولی دریافت: 1399/4/4 | پذیرش: 1399/4/4 | انتشار: 1399/4/4