Emadzadeh M, Aarabi A, Aarabi Nazhvani F, Chiani M, Mehrabi M R. Investigating the effect of solvent and extraction method
on the amount of phenolic compounds and the antioxidant
activity of flax (Linum usitatissimum L.) oil seed. NCMBJ 2020; 10 (39) :19-28
URL:
http://ncmbjpiau.ir/article-1-1292-fa.html
عمادزاده محمد کریم، اعرابی اعظم، اعرابی ناژوانی فریناز، چیانی محسن، مهرابی محمدرضا. بررسی اثر حلال و روش استخراج بر مقدار ترکیبات فنولی و اثر آنتی اکسیدانی روغن دانه کتان Linum usitatissimum L.)). مجله تازه هاي بيوتكنولوژي سلولي و مولكولي. 1399; 10 (39) :19-28
URL: http://ncmbjpiau.ir/article-1-1292-fa.html
گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرضا، شهرضا، ایران ، aazam 9531@yahoo.com
متن کامل [PDF 3974 kb]
(1905 دریافت)
|
چکیده (HTML) (3317 مشاهده)
متن کامل: (1641 مشاهده)
بررسی اثر حلال و روش استخراج بر مقدار ترکیبهای
فنولی و اثر آنتیاکسیدانی روغن دانه کتان
Linum usitatissimum L.))
محمد کریم عمادزاده 1، اعظم اعرابی*2 ، فریناز اعرابی ناژوانی2، محسن چیانی3، محمدرضا مهرابی3
1- گروه پرستاری ، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد دهاقان، دهاقان، ایران
2- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرضا، شهرضا، ایران
3- بخش نانوبیوتکنولوژی، انستیتو پاستور ایران، تهران، ایران
چکیده
سابقه و هدف: کتان نوعی دانه مغذی است که بهدلیل داشتن ترکیبهایی چون اسید چرب امگا 3 ، فیبر رژیمی، پروتئین و لیگنان میتواند سبب جلوگیری از بیماریهای قلبی عروقی و سرطان شود . این مطالعه با هدف بررسی تأثیر روش استخراج روغن بر راندمان استخراج و میزان مواد فنلی و آنتیاکسیدان انجام شد.
مواد و روشها: در این پژوهش دو نوع دانه کتان زرد و قهوهای جهت استخراج روغن با روش پرس سرد و حلال (پترولیوم اتر و اتانول) مورد استفاده قرار گرفت و میزان بازده استخراج و ترکیبهای فنولی و آنتیاکسیدانی آنها، مقایسه گردید.
یافته ها: نتایج نشان داد که استخراج روغن با روش پرس سرد از کتان زرد امکانپذیر نبود و فقط کنجاله حاصل شد. بازده استخراج روغن برای کتان زرد و قهوهای با استفاده از حلال اتانول بهترتیب 55/0± 6/6 و15/1±3/42 و حلال پترولیوم اتر 98/0± 3/11 و 5/2 ± 03 /63 بهدست آمد. ارزیابی ترکیبهای فنولی کل و اثر آنتیاکسیدانی روغنهای استخراج شده با حلال و پرس سرد نشان داد که مقدار ترکیبهای فنولی استخراج شده با روش پرس سرد نسبتبه روش حلال، تفاوت معناداری وجود دارد و همچنین حلال اتانول و پترولیوم اتر نیز تفاوت معناداری در استخراج ترکیبهای فنولی دارند.
نتیجه گیری: روش استخراج روغن بر میزان روغن استحصال شده بسیار مؤثر است. مقدار روغن موجود در تخم کتان قهوهای بهطور معنیداری بیشتر از تخم کتان زرد بوده ولی میزان ترکیبهای فنولی و آنتیاکسیدانتی آن کمتر از تخم کتان زرد است.
واژه های کلیدی: تخم کتان، فعالیت آنتیاکسیدانتی، پرس سرد، استحصال روغن
مقدمه
گیاه کتان با نام علمیLinum usitatissimum نوعی گیاه متعلقبه دسته گیاهان گلدار، رده دولپهایها، راسته مالپیگیسانان، تیره کتانیان و سرده کتانیان لینوم است. گیاه کتان در اصل متعلقبه سرزمینهای ساحل مدیترانه شرقی تا کشور هندوستان است و بهاحتمال برای نخستین بار در منطقه هلال حاصلخیز توسط کشاورزان پرورش یافت. گیاه کتان بهشکل گستردهای در اتیوپی و مصر باستان کشت میگردید (1). دانه کتان بهدلیل افزایش تمایل مصرف کنندگان به حفظ سلامتی استفاده غذایی پیدا کرده است. در حقیقت دانه کتان مادهای خاص است که از لحاظ بیولوژیکی بهدلیل وجود ترکیبهایی چون اسیدهای چرب چند غیراشباعی و امگا 3 از سیستم قلب و عروق محافظت میکند و خاصیت ضدسرطان دارد (2).
دانههای کتان در منابع غذایی جهان بهعنوان یک غذای فرا سودمند شناخته شده است. غذای عملگرا بهواسطه محتوی و ارزش تغذیهای که دارند باعث افزایش و بهبود سلامتی میشوند. دانه کتان از جهت اینکه غنی از آلفا لینولئیکاسید ALA))، مقادیر زیادیه فیتوکمیکال، غنی از فیبر رژیمی و پروتئین است مناسب هست. آگاهی از ترکیبهای کتان در شناسایی ارزش این دانهها برای سلامتی و ارزش تغذیهای بسیار مهم است. دانههای کتان غنی از فیبر رژیمی و چربی هستند و یک آنالیز از دانههای کتان قهو های نشان میدهد که بهطور متوسط 42% چربی، 20% پروتئین، 28% فیبر رژیمی، 7/7% رطوبت و 4/3% خاکستر است. البته ترکیب دانههای کتان میتواند بهواسطه عوامل ژنتیکی، شرایط محیطی رشد و فرایند برداشت متغیر باشد. با افزایش مقدار چربی در دانهها، محتوی پروتئینی دانه کاهش مییابد (3).
محبوبیت کتان بهدلیل طعم ملایم و معطری که به غذا میبخشد سبب شده تا در انواع مختلفی از محصولها استفاده شود. بذر کامل کتان یا نوع آسیاب شده آن، به انواع مختلفی از غذاها افزوده میشود که شامل رولها، کلوچهها، نانهای غنی شده، مافینها، مکملهای صبحانه، پاستا، کیکها و انواع غذاهای مرکب از گوشت و آرد و دیگر غذاهای پختنی است (4). مطالعهها نشان داده که هم لیگنان و هم اسیدآلفالینولنیک موجود در کتان در دمای معمول پخت (350 درجه فارنهایت یا 178 درجه سانتیگراد) پایدار میمانند. انواع مختلفی از ترکیبهای فیتوکمیکال از جمله ترکیبهای فنولیک، آنتیاکسیدان و لیگنان در کتان شناسایی شدهاند که میتوانند اثرهای ضدسرطانی و ضدسمیت داشته باشند (5). با توجهبه اینکه امروزه استقبال از روغن کتان در تهیه مواد غذایی و همچنین محصولهای آرایشی بهداشتی افزایش یافته است و تاکنون در زمینه مقدار ترکیبهای فنولیک و اثر آنتیاکسیدانی روغن استخراج شده با دو روش سرد و حلال در دو نوع کتان زرد و قهوهای تحقیقاتی انجام نشده است در این پژوهش بررسی اثر حلال و همچنین روش استخراج روغن بر میزان بازده روغن استخراج شده، مقدار ترکیبهای فنولی و اثر آنتیاکسیدانی آنها مورد ارزیابی قرار گرفت.
مواد و روشها
مواد
دانه کتان زرد و قهوهای محصول شرکت پاکان بذر، پترولیوم اتر، n-هگزان، اسیدسولفوریک، هیدروکسیدسدیم، قرص کلدال، گرانول روی، اسیدکلریدریک، معرف فنلفتالئین، اسیداستیک، کلروفرم، یدورپتاسیم، محلولنشاسته، تیوسولفاتسدیم ، فولینسیوکالتیو، دیفنیلپیکراهیدرازیل (DPPH) که کلیه مواد شیمیایی از شرکت مرک آلمان تهیه شد.
دانههای کامل بذر کتان شامل دو واریته قهوهای و سفید کشت شده در منطقه اردستان استان اصفهان از شرکت پاکان بذر سپاهان خریداری شد. دانههای کتان جهت آمادهسازی برای آزمایشهای مربوطه ابتدا تمیز گردید و گرد و غبار اضافی روی سطح دانهها زدوده و افت دانه جداسازی شد و سپس در دستگاه آسیاب خانگی موجود در آزمایشگاه بهمدت 30 ثانیه آسیاب گردید.
آزمونهای شیمیایی انجام شده بر روی دانه کتان
میزان رطوبت، خاکستر، پروتئین، چربی و فیبر دو نوع دانه کتان زرد و قهوهای بهترتیب مطابق با استاندارد AACC، 16-44، 01-08، 12-46، 10-30 و 17-33 اندازهگیری شد (6).
استخراج روغن
استخراج روغن مطابق استاندارد AACC 10-30 براساس روش سوکسله انجام شد. در روش سوکسله حدود 10 گرم تخم دانه کتان آسیاب شده را در یک تیمبل کاغذی توزین کرده و در قسمت استخراج کننده دستگاه سوکسله قرار داده شد. بالن ته گرد که به وزن ثابت رسیده را توزین و به دستگاه وصل نموده و به آن هر بار حلال اتانول و پترولیوماتر افزوده شد. پس از وصل کردن عمل استخراج را بهمدت 4 ساعت با حرارت ملایم انجام داده شد. پس از استخراج حلال اضافه را در دستگاه روتاری اواپراتور و سپس در آون تحت خلاء تبخیر کرده و پس از سرد کردن نمونه روغن را توزین و درصد چربی محاسبه گردید. روغن استخراج شده از هر دو نوع کتان تا زمان انجام آزمون در شیشههای تیره و در محل خنک نگهداری شد. استخراج روغن با روش پرس سرد توسط دستگاه پرس هلیسی در دمای 50 درجه انجام شد. هر دو نوع دانه کتان زرد و قهوهای انجام شد. روغن استخراج شده در شیشههای تیره تا زمان انجام آزمایشها نگهداری شد.
تعیین بازده استخراج روغن
بهمنظور تعیین بازده استخراج روغن از رابطه زیر استفاده گردید.
Extraction yield % = (W1/W2) × 100
که در اینجا W1 وزن نمونه کتان و W2 وزن روغن استخراج شده است.
- گیری مقدار ترکیبهای فنول تام
تعیین ترکیباهای فنولیک تام (TPC) در داخل عصاره صمغ استخراج شده از دانههای کتان، با معرف فولینسیوکاتیو [1]انجام شد. به اینصورتکه 02/0 میلیلیتر عصاره نمونه، 58/1 میلیلیتر آب مقطر و 1/0 میلیلیتر معرف فولینسیوکالتیو (1% در اتانول) اضافه شده و بهخوبی مخلوط شد سپس بعد از 5 دقیقه 3میلیلیتر کربناتسدیم (20%) به مخلوط اضافه شده و پس از اختلاط بهمدت 2 ساعت در دمای 20 درجه سانتیگراد در محیط تاریک نگهداری شد. در نهایت با استفاده از شاهد آب مقطر جذب نمونه با دستگاه اسپکتروفتومتر در طول موج 765 نانومتر قرائت گردید (7).
اندازهگیری فعالیت آنتیاکسیدانی
فعالیت آنتیاکسیدانی روغن استخراج شده از دانه کتان جهت به دام انداختن ترکیب رادیکالهای آزاد DPPH انجام شد. بدینمنظور 9/3 ﻣﯿﻠﯽﻟﯿﺘﺮ از ﻣﺤﻠﻮل اتاﻧﻮﻟﯽ DPPH (ﺑﺎ ﻏﻠﻈﺖ3/0ﻣﯿﻠﯽ ﻣﻮﻻر) ﺑﻪ 1/0 ﻣﯿﻠﯽﻟﯿﺘﺮ از روغن اﻓﺰوده و ﻣﺨﻠﻮط ﺣﺎﺻل ﺑﻪﺷﺪت ﻫﻢزده ﺷﺪ. ﻟﻮﻟﻪﻫﺎی آزﻣﺎیﺶ بهﻣﺪت 1 ساعت در ﻣﺤﻞ ﺗﺎریﮏ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺘﻨﺪ. ﺑﻌﺪ از ایﻦ ﻣﺪت ﻣﯿﺰان ﺟﺬب در ﻃﻮل ﻣﻮج 517 نانومتر ﺧﻮاﻧﺪه ﺷﺪ. لازمﺑﻪ ذﮐﺮ اﺳﺖ ﮐﻪ در ﻧﻤﻮﻧﻪ ﮐﻨﺘﺮل، ﻋﺼﺎره ﺑﺎ 1/0ﻣﯿﻠﯽﻟﯿﺘﺮ اتاﻧﻮل ﺟﺎیﮕﺰیﻦ ﺷﺪ. در نمونه استاندارد عصاره با 1/0میلیلیتر از غلظتهای مختلف اسید گالیک ppm) 500 و250 ،125) جایگزین شد. در نهایت درﺻﺪ ﻣﻬﺎر رادیﮑﺎلﻫﺎی DPPH (فعالیت آنتیاکسیدانی) ﺗﻮﺳﻂ ﻋﺼﺎره از رابطه زیر ﻣﺤﺎﺳﺒﻪﮔﺮدید.
DPPH radical inhibition % = (Ac-As)/Ac × 100
که در این رابطه Ac و Asبهترتیب جذب کنترل و جذب نمونه هستند (8).
آنالیز آماری
این تحقیق بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بهطور کامل تصادفی و با 3 بار تکرار انجام شد. میانگینها به روش دانکن و در سطح معنیدار 05/0 مقایسه شدند. نرمافزار مورد استفاده برای تجزیه واریانس و مقایسه میانگینها SPSS ورژن 17 بود، و نمودارها با استفاده از نرمافزار 2007 - Excel ترسیم شدند.
نتایج
آنالیز شیمیایی دو نوع دانه کتان زرد و قهوهای در جدول 1 آورده شده است. میزان فیبر و پروتئین کتان قهوهای تفاوت قابل توجهی نسبتبه کتان زرد دارد. میزان خاکستر و رطوبت کتان زرد نسبتبه نوع قهوهی بالاتر است. با توجهبه مطالب گفته شده علت انتخاب کتان قهوهای بالا بودن میزان چربی، فیبر و پروتئین در آن است.
جدول1-آنالیز شیمیایی دو نوع دانه کتان زرد و قهوهای
|
رطوبت
(درصد) |
خاکستر
(درصد) |
پروتئین
(درصد) |
فیبر
(درصد) |
کتان قهوهای |
5568/4 *a |
541/3 a |
5659/22 b |
356/12 b |
کتان زرد |
8450/5 b |
0758/6 b |
5803/6 a |
7219/8 a |
*حروف متفاوت نشان دهنده وجود اختلاف معنادار در بین اعداد موجود در جدول است.
اندازهگیری بازده روغن
استخراج روغن با دو روش پرس و حلال مورد ارزیابی قرار گرفت و اختلاف معناداری در میزان روغن استخراج شده در دو نوع کتان با هر دو روش دیده شد. نتایج نشان داد میزان چربی در دانه کتان قهوهای بسیار بالاتر از دانه کتان زرد است. در روش پرس از کتان زرد روغنی استخراج نشد. همانگونه که در شکل 1 مشاهده میشود، استخراج روغن با روش حلال و با استفاده از پترولیوم اتر نسبتبه روش پرس سرد دارای بازده وکارایی بیشتری است. اندازهگیری روغن باقیمانده در کنجالههای بهدست آمده در دو روش حلال و پرس سرد نیز تأیید دیگری بر این نتیجه است بهطوریکه مقدار روغن باقیمانده موجود در کنجاله با استفاده از روش حلال، برای اتانول و پترولیوم اتر بهترتیب 5/1 و 2/1 % و با استفاده از روش پرس سرد، 75/0± 5/15 % اندازهگیری شد.