دوره 10، شماره 39 - ( 4-1399 )                   جلد 10 شماره 39 صفحات 28-19 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Emadzadeh M, Aarabi A, Aarabi Nazhvani F, Chiani M, Mehrabi M R. Investigating the effect of solvent and extraction method on the amount of phenolic compounds and the antioxidant activity of flax (Linum usitatissimum L.) oil seed. NCMBJ 2020; 10 (39) :19-28
URL: http://ncmbjpiau.ir/article-1-1292-fa.html
عمادزاده محمد کریم، اعرابی اعظم، اعرابی ناژوانی فریناز، چیانی محسن، مهرابی محمدرضا. بررسی اثر حلال و روش استخراج بر مقدار ترکیبات فنولی و اثر آنتی اکسیدانی روغن دانه کتان Linum usitatissimum L.)). مجله تازه هاي بيوتكنولوژي سلولي و مولكولي. 1399; 10 (39) :19-28

URL: http://ncmbjpiau.ir/article-1-1292-fa.html


گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرضا، شهرضا، ایران ، aazam 9531@yahoo.com
متن کامل [PDF 3974 kb]   (1905 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (3317 مشاهده)
متن کامل:   (1641 مشاهده)
بررسی اثر حلال و روش استخراج بر مقدار ترکیب­های
فنولی و اثر آنتی­اکسیدانی روغن دانه کتان
 Linum usitatissimum L.))
محمد کریم عمادزاده 1، اعظم اعرابی*2 ، فریناز اعرابی ناژوانی2، محسن چیانی3، محمدرضا مهرابی3
1- گروه پرستاری ، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد دهاقان، دهاقان، ایران
2- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرضا، شهرضا، ایران
3- بخش نانوبیوتکنولوژی، انستیتو پاستور ایران، تهران، ایران

چکیده
سابقه و هدف: کتان نوعی دانه مغذی است که به­دلیل داشتن ترکیب­هایی چون اسید چرب امگا 3 ، فیبر رژیمی، پروتئین و لیگنان می­تواند سبب جلوگیری از بیماری­های قلبی عروقی و سرطان شود . این مطالعه با هدف بررسی تأثیر روش استخراج روغن بر راندمان استخراج و میزان مواد فنلی و آنتی­اکسیدان انجام شد.
مواد و روش­ها: در این پژوهش دو نوع دانه کتان زرد و قهوه­ای جهت استخراج روغن با روش پرس سرد و حلال (پترولیوم اتر و اتانول) مورد استفاده قرار گرفت و میزان بازده استخراج و ترکیب­های فنولی و آنتی­اکسیدانی آن­ها، مقایسه گردید.
یافته­ ها: نتایج نشان داد که استخراج روغن با روش پرس سرد از کتان زرد امکان­پذیر نبود و فقط کنجاله حاصل شد. بازده استخراج روغن برای کتان زرد و قهوه­ای با استفاده از حلال اتانول به­ترتیب 55/0± 6/6 و15/1±3/42 و حلال پترولیوم اتر 98/0± 3/11 و 5/2 ± 03 /63 به­دست آمد. ارزیابی ترکیب­های فنولی کل و اثر آنتی­اکسیدانی روغن­های استخراج شده با حلال و پرس سرد نشان داد که مقدار ترکیب­های فنولی استخراج شده با روش پرس سرد نسبت­به روش حلال، تفاوت معناداری وجود دارد و هم­چنین حلال اتانول و پترولیوم اتر نیز تفاوت معناداری در استخراج ترکیب­های فنولی دارند.
نتیجه­ گیری: روش استخراج روغن بر میزان روغن استحصال شده بسیار مؤثر است. مقدار روغن موجود در تخم کتان قهوه­ای به­طور معنی­داری بیش­تر از تخم کتان زرد بوده ولی میزان ترکیب­های فنولی و آنتی­اکسیدانتی آن کم­تر از تخم کتان زرد است.
واژه­ های کلیدی: تخم کتان، فعالیت آنتی­اکسیدانتی، پرس سرد، استحصال روغن

 
مقدمه
گیاه کتان با نام علمیLinum usitatissimum  نوعی گیاه متعلق­به دسته گیاهان گلدار، رده دولپه‌ای‌ها، راسته مالپیگی‌سانان، تیره کتانیان و سرده کتانیان لینوم است. گیاه کتان در اصل متعلق­به سرزمین‌های ساحل مدیترانه شرقی تا کشور هندوستان است و به­احتمال برای نخستین بار در منطقه هلال حاصل­خیز توسط کشاورزان پرورش یافت. گیاه کتان به­شکل گسترده‌ای در اتیوپی و مصر باستان کشت می‌گردید (1). دانه کتان به­دلیل افزایش تمایل مصرف کنندگان به حفظ سلامتی استفاده غذایی پیدا کرده است. در حقیقت دانه کتان ماده­ای خاص است که از لحاظ بیولوژیکی به­دلیل وجود ترکیب­هایی چون اسیدهای چرب چند غیراشباعی و امگا 3 از سیستم قلب و عروق محافظت می­کند و خاصیت ضدسرطان دارد (2).  
دانه­های کتان در منابع غذایی جهان به­عنوان یک غذای فرا سودمند شناخته شده است. غذای عمل­گرا به­واسطه محتوی و ارزش تغذیه­ای که دارند باعث افزایش و بهبود سلامتی می­شوند. دانه کتان از جهت این­که غنی از آلفا لینولئیک­اسید ALA))، مقادیر زیادیه فیتوکمیکال، غنی از فیبر رژیمی و پروتئین است مناسب هست. آگاهی از ترکیب­های کتان در شناسایی ارزش این دانه­ها برای سلامتی و ارزش تغذیه­ای بسیار مهم است. دانه­های کتان غنی از فیبر رژیمی و چربی هستند و یک آنالیز از دانه­های کتان قهو ه­ای نشان می­دهد که به­طور متوسط 42% چربی، 20% پروتئین، 28% فیبر رژیمی، 7/7% رطوبت و 4/3% خاکستر است. البته ترکیب دانه­های کتان می­تواند به­واسطه عوامل ژنتیکی، شرایط محیطی رشد و فرایند برداشت متغیر باشد. با افزایش مقدار چربی در دانه­ها، محتوی پروتئینی دانه کاهش می­یابد (3).
محبوبیت کتان به­دلیل طعم ملایم و معطری که به غذا می­بخشد سبب شده تا در انواع مختلفی از محصول­ها استفاده شود. بذر کامل کتان یا نوع آسیاب شده آن، به انواع مختلفی از غذاها افزوده می­شود که شامل رول­ها، کلوچه­ها، نان­های غنی شده، مافین­ها، مکمل­های صبحانه، پاستا، کیک­ها و انواع غذاهای مرکب از گوشت و آرد و دیگر غذاهای پختنی است (4). مطالعه­ها نشان داده که هم لیگنان و هم اسیدآلفالینولنیک موجود در کتان در دمای معمول پخت (350 درجه فارنهایت یا 178 درجه سانتی­گراد) پایدار می­مانند. انواع مختلفی از ترکیب­های فیتوکمیکال از جمله ترکیب­های فنولیک، آنتی­اکسیدان و لیگنان در کتان شناسایی شده­اند که می­توانند اثرهای ضدسرطانی و ضدسمیت داشته باشند (5). با توجه­به این­که امروزه استقبال از روغن کتان در تهیه مواد غذایی و هم­چنین محصول­های آرایشی بهداشتی افزایش یافته است و تاکنون در زمینه مقدار ترکیب­های فنولیک و اثر آنتی­اکسیدانی روغن استخراج شده با دو روش سرد و حلال در دو نوع کتان زرد و قهوه­ای تحقیقاتی انجام نشده است در این پژوهش بررسی اثر حلال و هم­چنین روش استخراج روغن بر میزان بازده روغن استخراج شده، مقدار ترکیب­های فنولی و اثر آنتی­اکسیدانی آن­ها مورد ارزیابی قرار گرفت.
مواد و روش­ها
مواد
دانه کتان زرد و قهوه­ای محصول شرکت پاکان بذر، پترولیوم اتر، n-هگزان، اسیدسولفوریک، هیدروکسیدسدیم، قرص کلدال، گرانول روی، اسیدکلریدریک، معرف فنل­فتالئین، اسیداستیک، کلروفرم، یدورپتاسیم، محلول­نشاسته، تیوسولفات­سدیم ، فولین­سیوکالتیو، دی­فنیل­پیکراهیدرازیل (DPPH) که کلیه مواد شیمیایی از شرکت مرک آلمان تهیه شد.
  • ­سازی نمونه
دانه­های کامل بذر کتان شامل دو واریته قهوه­ای و سفید کشت شده در منطقه اردستان استان اصفهان از شرکت پاکان بذر سپاهان خریداری شد. دانه­های کتان جهت آماده­سازی برای آزمایش­های مربوطه ابتدا تمیز گردید و گرد و غبار اضافی روی سطح دانه­ها زدوده و افت دانه جداسازی شد و سپس در دستگاه آسیاب خانگی موجود در آزمایشگاه به­مدت 30 ثانیه آسیاب گردید.
آزمون­های شیمیایی انجام شده بر روی دانه کتان
میزان رطوبت، خاکستر، پروتئین، چربی و فیبر دو نوع دانه کتان زرد و قهوه­ای به­ترتیب مطابق با استاندارد AACC، 16-44، 01-08، 12-46، 10-30 و 17-33 اندازه­گیری شد (6).
استخراج روغن
استخراج روغن مطابق استاندارد AACC 10-30  براساس روش سوکسله انجام شد. در روش سوکسله حدود 10 گرم تخم دانه کتان آسیاب شده را در یک تیمبل کاغذی توزین کرده و در قسمت استخراج کننده دستگاه سوکسله قرار داده شد. بالن ته گرد که به وزن ثابت رسیده را توزین و به دستگاه وصل نموده و به آن هر بار حلال اتانول و پترولیوم­اتر افزوده شد. پس از وصل کردن عمل استخراج را به­مدت 4 ساعت با حرارت ملایم انجام داده شد. پس از استخراج حلال اضافه را در دستگاه روتاری اواپراتور و سپس در آون تحت خلاء تبخیر کرده و پس از سرد کردن نمونه روغن را توزین و درصد چربی محاسبه گردید. روغن استخراج شده از هر دو نوع کتان تا زمان انجام آزمون در شیشه­های تیره و در محل خنک نگه­داری شد. استخراج روغن با روش پرس سرد توسط دستگاه پرس هلیسی در دمای 50 درجه انجام شد. هر دو نوع دانه کتان زرد و قهوه­ای انجام شد. روغن استخراج شده در شیشه­های تیره تا زمان انجام آزمایش­ها نگه­داری شد.
تعیین بازده استخراج روغن
به­منظور تعیین بازده استخراج روغن از رابطه زیر استفاده گردید.
Extraction yield % = (W1/W2) × 100
که در اینجا W1 وزن نمونه کتان و W2  وزن روغن استخراج شده است.  
  • ­گیری مقدار ترکیب­های فنول تام
تعیین ترکیبا­های فنولیک تام (TPC) در داخل عصاره صمغ استخراج شده از دانه­های کتان، با معرف فولین­سیوکاتیو [1]انجام شد. به این­صورت­که 02/0 میلی­لیتر عصاره نمونه، 58/1 میلی­لیتر آب مقطر و 1/0 میلی­لیتر معرف فولین­سیوکالتیو (1% در اتانول) اضافه شده و به­خوبی مخلوط شد سپس بعد از 5 دقیقه 3میلی­لیتر کربنات­سدیم (20%) به مخلوط اضافه شده و پس از اختلاط به­مدت 2 ساعت در دمای 20 درجه سانتی­گراد در محیط تاریک نگهداری شد. در نهایت با استفاده از شاهد آب مقطر جذب نمونه با دستگاه اسپکتروفتومتر در طول موج 765 نانومتر قرائت گردید (7).
اندازه­گیری فعالیت آنتی­اکسیدانی
فعالیت آنتی­اکسیدانی روغن استخراج شده از دانه کتان جهت به دام انداختن ترکیب رادیکال­های آزاد DPPH انجام شد. بدین­منظور 9/3 ﻣﯿﻠﯽﻟﯿﺘﺮ از ﻣﺤﻠﻮل اتاﻧﻮﻟﯽ DPPH (ﺑﺎ ﻏﻠﻈﺖ3/0ﻣﯿﻠﯽ ﻣﻮﻻر) ﺑﻪ 1/0 ﻣﯿﻠﯽﻟﯿﺘﺮ از روغن اﻓﺰوده و ﻣﺨﻠﻮط ﺣﺎﺻل ﺑﻪ­ﺷﺪت ﻫﻢزده ﺷﺪ. ﻟﻮﻟﻪﻫﺎی آزﻣﺎیﺶ به­ﻣﺪت 1 ساعت در ﻣﺤﻞ ﺗﺎریﮏ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺘﻨﺪ. ﺑﻌﺪ از ایﻦ ﻣﺪت ﻣﯿﺰان ﺟﺬب در ﻃﻮل ﻣﻮج 517 نانومتر ﺧﻮاﻧﺪه ﺷﺪ. لازم­ﺑﻪ ذﮐﺮ اﺳﺖ ﮐﻪ در ﻧﻤﻮﻧﻪ ﮐﻨﺘﺮل، ﻋﺼﺎره ﺑﺎ 1/0ﻣﯿﻠﯽﻟﯿﺘﺮ اتاﻧﻮل ﺟﺎیﮕﺰیﻦ ﺷﺪ. در نمونه استاندارد عصاره با 1/0میلی­لیتر از غلظت­های مختلف اسید گالیک ppm) 500 و250 ،125) جایگزین شد. در نهایت درﺻﺪ ﻣﻬﺎر رادیﮑﺎلﻫﺎی DPPH (فعالیت آنتی­اکسیدانی) ﺗﻮﺳﻂ ﻋﺼﺎره از رابطه زیر ﻣﺤﺎﺳﺒﻪﮔﺮدید.  
DPPH radical inhibition % = (Ac-As)/Ac × 100 
که در این رابطه Ac و  Asبه­ترتیب جذب کنترل و جذب نمونه هستند (8).
آنالیز آماری
این تحقیق به­صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح به­طور کامل تصادفی و با 3 بار تکرار انجام شد. میانگین­ها به روش دانکن و در سطح معنی­دار 05/0 مقایسه شدند. نرم­افزار مورد استفاده برای تجزیه واریانس و مقایسه میانگین­ها SPSS ورژن 17 بود، و نمودارها با استفاده از نرم­افزار 2007 - Excel ترسیم شدند.
نتایج
آنالیز شیمیایی دو نوع دانه کتان زرد و قهوه­ای در جدول 1 آورده شده است. میزان فیبر و پروتئین کتان قهوه­ای تفاوت قابل توجهی نسبت­به کتان زرد دارد. میزان خاکستر و رطوبت کتان زرد نسبت­به نوع قهوه­ی بالاتر است. با توجه­به مطالب گفته شده علت انتخاب کتان قهوه­ای بالا بودن میزان چربی، فیبر و پروتئین در آن است.
 
جدول1-آنالیز شیمیایی دو نوع دانه کتان زرد و قهوه­ای
  رطوبت
(درصد)
خاکستر
(درصد)
پروتئین
(درصد)
فیبر
(درصد)
کتان قهوه­ای 5568/4 *a 541/3 a 5659/22  b 356/12 b
کتان زرد 8450/5 b 0758/6 b 5803/6 a 7219/8 a
*حروف متفاوت نشان دهنده وجود اختلاف معنادار در بین اعداد موجود در جدول است.
اندازه­گیری بازده روغن
استخراج روغن با دو روش پرس و حلال مورد ارزیابی قرار گرفت و اختلاف معناداری در میزان روغن استخراج شده در دو نوع کتان با هر دو روش دیده شد. نتایج نشان داد میزان چربی در دانه کتان قهوه­ای بسیار بالاتر از دانه کتان زرد است. در روش پرس از کتان زرد روغنی استخراج نشد. همان­گونه که در شکل 1 مشاهده می­شود، استخراج روغن با روش حلال و با استفاده از پترولیوم اتر نسبت­به روش پرس سرد دارای بازده وکارایی بیش­تری است. اندازه­گیری روغن باقی­مانده در کنجاله­های به­دست آمده در دو روش حلال و پرس سرد نیز تأیید دیگری بر این نتیجه است به­طوری­که مقدار روغن باقی­مانده موجود در کنجاله با استفاده از روش حلال، برای اتانول و پترولیوم اتر به­ترتیب 5/1 و 2/1 % و با استفاده از روش پرس سرد، 75/0±  5/15 % اندازه­گیری شد.
 
شکل 1- بازده روغن استخراج شده از دو نوع کتان زرد و قهوه ­ای با دو نوع حلال. همان­طور که دیده می­شود میزان روغن استخراج شده از دانه کتان قهوه­ای با استفاده از هر دو حلال به­طور معنی­داری بیش­تر از میزان روغن استخراج شده از دانه کتان زرد است. آزمون سه بار تکرار و نتایج به­صورت میانگین ± خطای استاندارد گزارش شده است.   
 
هم­چنین نتایج ارائه شده در شکل 1 نشان می­دهد میزان بازده استخراج روغن کتان قهوه­ای بیش­تر از کتان زرد است. در مقایسه دو نوع حلال برای یک نوع کتان نیز می­توان گفت توانایی پترولیوم اتر در استخراج روغن نسبت­به اتانول بیش­تر است. ارزیابی و مقایسه شکل ظاهری روغن­های استخراج شده با روش حلال و پرس سرد نشان داد که روغن استخراج شده با حلال از نظر رنگ، تیره تر از روغن استخراجی با روش پرس سرد است.
نتایج به­دست آمده در این پژوهش با نتایج منتشر شده توسط Pourabedin  در سال 2017 و Marpalle در سال 2014 از نظر محتوای پروتئین و خاکستر مطابقت داشت (3،9).  اما در مطالعه­های Pourabedin و همکاران مقدار فیبر اندازه­گیری شده 43/14% گزارش شد که بیش­تر از مقدار فیبر اندازه­گیری شده در این تحقیق است.
مقدار ترکیب­های فنولی در روغن استخراج شده با روش سرد و حلال
مقدار ترکیب­های فنولی در روغن و صمغ استخراج شده از دو نوع کتان مورد ارزیابی قرار گرفت. و اثر حلال­ها بر مقدار ترکیب­های فنولی استخراج شده نیز بررسی گردید. نتایج به­دست آمده نشان داد تفاوت معناداری در مقدار ترکیب­های فنولی استخراج شده با روش پرس نسبت­به حلال وجود دارد و هم­چنین حلال اتانول و پترولیوم­اتر نیز تفاوت معناداری در استخراج ترکیب­های فنولی دارند. (شکل 2).
 
شکل 2- مقدار ترکیب­های فنولی روغن استخراج شده با روش حلال و پرس سرد. آزمون سه بار تکرار و نتایج به­صورت میانگین ± خطای استاندارد گزارش شده است (***: p<0.001).  
 
همان­گونه­که در شکل2 مشاهده می­شود مقدار ترکیب­های فنولی در کتان زرد بیش­تر از کتان قهوه­ای است. هم­چنین در کتان قهوه­ای مقدار این ترکیب­ها در روش پرس سرد در مقایسه با روش حلال بیش­تر است.
بررسی اثر آنتی­اکسیدانی روغن استخراج شده با روش پرس و حلال
نتایج به­دست آمده نشان داد اختلاف معناداری در درصد بازدارندگی رادیکال DPPH  برای نمونه روغن­های استخراج شده با حلال و پرس سرد وجود دارد. هم­چنین اثر حلال پترولیوم­اتر و اتانول بر درصد بازدارندگی این رادیکال آزاد محسوس است.
شکل 3- فعالیت آنتی­اکسیدانی روغن استخراج شده از کتان زرد و قهوه­ای با روش حلال و پرس. آزمون سه بار تکرار و نتایج به­صورت میانگین ± خطای استاندارد گزارش شده است (***: p<0.001).  
نتایج آنالیز واریانس نشان داد اختلاف معناداری در بین حلال­های مختلف وجود دارد (شکل 3). هم­چنین نتایج نشان داد اثر بازدارندگی کتان زرد نسبت­به کتان قهوه­ای بالاتر است. این در حالی­است­که در مقایسه اثر حلال بر میزان اثر بازدارندگی رادیکال آزاد اختلاف معناداری دیده نمی­شود. تحقیقات قبلی نشان داده است که دانه کتان اثر آنتی­اکسیدانی دارد.
اختلاف در محتوای پروتئینی و ترکیب­های موجود در کتان را می­توان به عوامل ژنتیکی و هم­چنین شرایط کشت و اختلاف در فصول کشت مرتبط دانست (10). تحقیقات در مورد بازده روغن نشان داده است در صورتی­که قبل از انجام فرآیند پرس سرد، پیش تیمارهایی مانند فلیک کردن (به­صورت فلسی در آوردن) بر روی دانه کتان انجام گیرد مقدار بازده روغن استخراج شده افزایش می­یابد (11). مقایسه شکل ظاهری روغن­های استخراج شده با روش حلال و پرس سرد نشان داد که روغن استخراج شده  با حلال از نظر رنگ، تیره تر از روغن استخراجی با روش پرس سرد است. این موضوع را می­توان به اثر حرارت در انجام واکنش­های جانبی از قبیل واکنش میلارد، افزایش انحلال ترکیب­های فسفولیپیدی و ورود آن­ها به روغن و اکسیداسیون دانه­ها مرتبط دانست (11).
بالاتر بودن بازده استخراج روغن توسط پترولیوم­اتر را می­توان به تفاوت در حلالیت و ضریب نفوذ و هم­چنین تفاوت در قطبیت اتانول و پترولیوم­اتر نسبت داد. تحقیقات نشان داده است که در روش پرس سرد، روغن خام به­دست آمده اغلب حاوی ترکیب­های تری­گلیسیریدی مقدار کم­تری منوگلیسیرید، توکوفرول و دی­گلیسیرید و ترکیب­های فنولی است. تری­گلیسیریدهای موجود در روغن کتان شامل آلفا لینولنیک­اسید ( 47 %) ، لینولئیک­اسید (1/24 %)، آراشیدیک­اسید (5/0 %)، استئاریک­اسید (5/2 %) و ایکوزا پنتانوئیک­اسید (3/0 %) است (12). با توجه­به این­که جزء اصلی روغن استخراج شده، تری­گلیسیرید است و با توجه­به ماهیت غیرقطبی آن، لذا ترکیب­های اتری و یا غیرقطبی مانند هگزان می­توانند در استخراج تری­گلیسیریدها مؤثرتر عمل کنند. 
بالا بودن میزان ترکیب­های فنولی در کتان زرد نسبت­به کتان قهوه­ای در روش پرس سرد را می­توان به اثر حرارت در روش استخراج با حلال و اثر تخریبی آن بر ترکیب­های فنولی مرتبط دانست. نتایج تحقیقات انجام شده توسطOomah  و همکاران در سال 1995 نشان داد که مقدار ترکیب­های فنولی موجود در دانه کتان قهوه­ای 10-8 گرم بر کیلوگرم است که مقدار 5 گرم به کیلوگرم آن به­صورت اسیدهای فنولیک استریفیه شده و 3-5 گرم به کیلوگرم به­صورت اسیدهای فنولیک اتری شده است. ترکیب­های فنولی موجود در کتان می­توانند به­صورت باند شده و یا آزاد باشند که ترکیب­های فنولی آزاد آن­ها به­طور عمده شامل سیس سیناپیک، ارتوکوماریک، ترانس­پی­کوماریک، هیدروکسی­بنزوئیک، فرولیک­اسید و وانیلیک­سید است (10،13).
مطابق با نتایج پژوهش­های Imran و همکاران در سال 2007، لیگنان­ها که جزء متابولیت­های ثانویه محسوب شده و به مقدار زیاد در کتان وجود دارند، سهمی از این ترکیب­های فنولی را به خود اختصاص می­دهند (14).  تحقیقات نشان داده است که ترکیب­های فنولی موجود در کتان ناهمگون بوده و شامل مخلوطی از [2]SDG و  HMGA[3] است که میزان SDG (نوعی لیگنان) بیش از 3 % وزن لیگنان­های موجود در کتان است (15).
اثر آنتی­اکسیدانی روغن کتان زرد و قهوه­ای را می­توان به ترکیب­های استرولی، توکوفرول و ترکیب­های فنولی موجود در آن مربوط دانست (16). در تحقیقات انجام شده مقدار ترکیب­های آنتی­اکسیدانی دانه کتان کامل مورد ارزیابی قرار گرفته است و نتایج نشان داده است که مقدار اثر مهارکنندگی رادیکال آزاد دانه کتان ارتباط مستقیمی با محتوای ترکیب­های فنولی آن­ها دارد. Zanwar و همکاران در سال 2010 مقدار فعالیت آنتی­اکسیدانی عصاره اتانولی استخراج شده از دانه کتان را مورد بررسی قرار دادند و در نتایج آن­ها مقدار فعالیت آنتی­اکسیدانی عصاره استخراج شدهml /gµ 500گزارش شد و مهم­ترین ترکیب­هایی که نقش آنتی­اکسیدانی در عصاره را ایفا می­کنند به ترکیب­های فنولی نسبت داده شد (17). SDG  مهم­ترین ترکیب فنولی موجود در کتان است که نقش آنتی­اکسیدانی دارد. در تحقیقات انجام شده توسط Prasad و همکاران در سال 1997 توانایی مهارکنندگی SDG  از طریق رادیکال­های پراکسید ایجاد شده از طریق فتولیز آب اکسیژنه مورد بررسی قرار گرفت و از این طریق کارائی SDG در مهار استرس اکسیداتیو در سیستم­های بیولوژیکی ارزیابی شد. نتایج نشان داد که این ترکیب در مهار رادیکال و کاهش استرس اکسیداتیو در سلول­های کبدی می­تواند مؤثر باشد (18). هم­چنین Hosseinian و همکاران در تحقیقات خود در سال 2006 اثر آنتی­اکسیدانی  ترکیب­های SDG  و SECO را در شرایط in vitro و در یک مدل از پراکسیداسیون لیپید در حضور ترکیب 2, 2’-azobis (2-amidinopropane) dihydrochloride (AAPH) مورد بررسی قرار دادند و نتایج آن­ها نشان داد مکانیسم عمل SDG  و SECO مشابه هم و بر اساس از دست دادن هیدروژن و به دام انداختن ترکیب AP  (رادیکال آزاد) و در نهایت جلوگیری و مهار انتشار و پیشرفت واکنش­های رادیکالی می­شود. هم­چنین تحقیقات آن­ها نشان داد اثر مهارکنندگی دو ترکیب SDG  و SECO در مقایسه با BHT اختلاف معناداری مشاهده نمی­شود و لیگنان­های موجود در دانه کتان می­توانند در پایداری روغن­ها مؤثر باشند (19). علاوه­بر ترکیب­های لیگنانی، وجود ترکیب­های فلاونوئیدی در کتان مانند هرباستین 3و 7 دی متیل اتر[4] در ایجاد خاصیت مهارکنندگی رادیکال آزاد عصاره­های کتان نقش مؤثری دارند (15).
در بررسی اثر آنتی­اکسیدانی روغن کتان قهوه­ای در تحقیقات Bhatia در سال 2007 اثرهای روغن کتان قهوه­ای پتانسیل و قدرت آنتی­اکسیدانی و محافظت­کنندگی تشعشع در موش­های در معرض قرار گرفته با اشعه گاما توسط اندازه­گیری پارامترهای بیوشیمیایی از قبیل اکسیداسیون لیپیدها و کاهش مقدار گلوتاتیون، الانین آمینوترانسفراز مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که نقص ناشی از تشعشع در وزن بدن و بدن به­طور قابل توجهی در موش­های تحت درمان با روغن بذر کتان کاهش یافته یا از آن جلوگیری می­شود. و اثر حفاظتی مشاهده شده می­تواند ناشی از اسیدهای چرب امگا 3 و لیگنان فیتواستروژنیک باشد (20). تحقیقات نشان داده است روغن کتان از نظر ترکیب­های استرولی از جمله کامپسترول، سیکلوآرتنول، سیتواسترول است که بیش از 75% از کل استرول­ها و مقدار 4/0 -4/1 % از کل ترکیب­های لیپیدی را به خود اختصاص می­دهد. مقدار توکوفرول در روغن کتان قهوه­ای 3/9 -9/16 میلی­گرم بر 100 دانه و 2/11-52 میلی­گرم بر 100 گرم روغن گزارش شده است که توکوفرول غالب آن گاما توکروفرول است (21). از دیگر ترکیب­های کم مقدار در روغن که می­تواند اثر آنتی­اکسیدانی داشته باشد 8- پلاستوکرومانول[5] ، بتاکاروتن، اسکوالن، جرانیل جرانیول است (22).
نتیجه­گیری
نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که روش استخراج روغن تأثیر زیادی بر میزان روغن استخراج شده دارد. علاوه­بر این میزان روغن و مقدار ترکیب­های فنولی و آنتی­اکسیدانتی ارتباط مستقیمی با نوع تخم کتان دارد. طبق یافته­های این تحقیق می­توان نتیجه گرفت که با انتخاب روش مناسب روغن کشی و نوع تخم کتان، می­توان بازده استحصال روغن را افزایش داد و با دست-یابی به بالاترین درصد استحصال، از اتلاف روغن جلوگیری نمود.
از ریاست و معاونت محترم پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دهاقان به­جهت مساعدت در خصوص پذیرش طرح مذکور تقدیر و تشکر می­گردد. 

منابع
1. Carraro JCC  DMIDS, Espeschit ACR, Martino HSD and Riberio SMR. Flaxseed and Human Health: Reviewing Benefits and Adverse Effects. Food Reviews International. 2012;28:79.
 
2. Verma p, Mishra S. Flaxseed: Functional Food Components & Therapeutic Role. 2014;2(9):2274-2282.
 
3. Pourabedin M, Aarabi A, Rahbaran S. Effect of flaxseed flour on rheological properties, staling and total phenol of Iranian toast. Journal of Cereal Science. 2017;76:173-178
.
4. Koca AF, Anil M. Effect of flaxseed and wheat flour blends on dough rheology and bread quality. Journal of the Science of Food and Agriculture. 2007;87(6):1172-1175.
 
5. Edel AL, Aliani M, Pierce GN. Stability of bioactives in flaxseed and flaxseed-fortified foods. Food Research International. 2015;77, Part 2:140-155.
 
6. AACC, Approved Methods of the American Association of Cereal Chemists. American Association of Cereal Chemists, St Paul, MN. 2000.
 
7. Kunyanga CN, Imungi JK, Okoth MW, Biesalski HK, Vadivel V. Total phenolic content, antioxidant and antidiabetic properties of methanolic extract of raw and traditionally processed Kenyan indigenous food ingredients. LWT - Food Science and Technology. 2012;45(2):269-76.
 
8. Djabou N, Dib MEA, Allali H, Benderb A, Kamal MA, Ghalem S, et al. Evaluation of antioxidant and antimicrobial activities of the phenolic composition of Algerian Arbutus unedo L. roots. Pharmacognosy Journal. 2013;5(6):275-80.
9. Marpalle P, Sonawane SK, Arya SS. Effect of flaxseed flour addition on physicochemical and sensory properties of functional bread. LWT - Food Science and Technology. 2014;58(2):614-9.
 
10. Nandi I, Ghosh M. Studies on functional and antioxidant property of dietary fibre extracted from defatted sesame husk, rice bran and flaxseed. Bioactive Carbohydrates and Dietary Fibre. 2015;5(2):129-36.
 
11. Youn Young Shim BG, Paul G. Arnison, yong Wang and Martin J.T. Reaney. Flaxseed (Linum usitatissimum L.)bioactive compounds and peptide nomenclature:A review. Trends in Food Science & Technology.38:16.
 
12. Shrivastava AA-AaP. Preparation of flaxseed oil emulsions. Journal of Pharmaceutical and Scientific Innovation. 2015;4(4).
 
13. Oomah BD, Kenaschuk EO, Mazza G. Phenolic Acids in Flaxseed. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 1995;43(8):2016-2019.
 
14. Imran M, Ahmad N, Anjum FM, Khan MK, Mushtaq Z, Nadeem M, et al. Potential protective properties of flax lignan secoisolariciresinol diglucoside. Nutrition journal. 2015 Jul 28;14:71.
 
15. Kasote DM. Flaxseed phenolics as natural antioxidants. International Food Research Journal 2013; 20(1):27-34
 
16. Laurence E. Flaxseed fibre – a functional superfood. Food Newzealand. 2015:24-7.
 
17. Anand A. Zanwar MVH, Subhash L. Bodhankar. In vitro antioxidant activity of ethanolic extract of Linum Usittatissium Pharmacologyonline. 2010;1:683-96.
 
18. Prasad K. Hydroxyl radical-scavenging property of secoisolariciresinol diglucoside (SDG) isolated from flax-seed. Molecular and Cellular Biochemistry. 1997;168(1):117-23.
 
19. Hosseinian F, Muir A, Westcott N, Krol E. Antioxidant capacity of flaxseed lignans in two model systems. Journal of the American Oil Chemists' Society. 2006;83(10):835-40.
 
20. Bhatia AL, Sharma A, Patni S, Sharma AL. Prophylactic effect of flaxseed oil against radiation-induced hepatotoxicity in mice. Phytotherapy Research. 2007;21(9):852-9.
 
21. Velasco L, Goffman FD. Tocopherol, plastochromanol and fatty acid patterns in the genusLinum. Plant Systematics and Evolution. 2000;221(1):77-88.
 
22. Johnsson P. Bioactive Phytochemicals in Flaxseed With Particular Emphasis on the Secoisolariciresinol Oligomer. Doctoral Thesis Swedish University of Agricultural Sciences Uppsala 2009.
 
 


[1] Folin-Ciocalteu
[2] Secoisolariciresinol diglucoside
[3] 3-hydroxy-3-methyl glutaric acid
[4] Herbacetin 3, 7-O-dimethyl ether
 
[5] 8-plastochromanol
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: سلولی و مولکولی
دریافت: 1399/4/4 | پذیرش: 1399/4/4 | انتشار: 1399/4/4

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله تازه های بیوتکنولوژی سلولی - مولکولی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | New Cellular and Molecular Biotechnology Journal

Designed & Developed by : Yektaweb